Navigatie menu
zoeken
Studenten maken Utrecht levendig én slordig
Studenten maken Utrecht levendig én slordig
 (ACHTER HET) NIEUWS  Studenten maken Utrecht levendig én slordig
Jan Ravenstein |
28 mei 2021

Op 26 maart 1636 trok een statige stoet door de Utrechtse straten naar de Domkerk. Daar werd de stichtingsacte van de nieuwe universiteit ondertekend. Vanaf dat moment is Utrecht officieel een studentenstad. Het aantal studenten was toen zeer beperkt, het waren er nog geen 100. Nu bijna vier eeuwen later zijn dat er ruim 72.000. Zij studeren aan een van de universiteiten of hogescholen in de stad. Ruim 32.000 studenten wonen daadwerkelijk in de stad.

Vanaf het prille begin heeft de komst van de studenten grote invloed op het stadsleven. De eerste lichtingen studenten staan bekend als ‘lallers en losbollen’, die vooral bezig zijn met feesten en bierdrinken. Alhoewel er ook wel verhalen zijn van wat meer geëngageerde studenten die aan liefdadigheid doen: bijvoorbeeld hulp bieden aan weduwen en wezen. De eerste drie eeuwen is studeren alleen weggelegd voor de elite. Pas na de Tweede Wereldoorlog nemen de aantallen studenten snel toe. Waaraan merken we anno 2021 dat Utrecht een studentenstad is? In de Binnenstad merken we dat natuurlijk aan de vele historische panden. Het Academiegebouw op het Domplein is sinds 1462 het hart en het gezicht van de universiteit, maar ook op de Drift en op de Trans staan mooie gebouwen van verschillende faculteiten. De Universiteitsbibliotheek, gevestigd in het voormalig paleis van Lodewijk Napoleon, is na de renovatie in 2012 een populaire studieplek geworden.

Place to be
Het zijn natuurlijk vooral de studenten zelf die de meeste invloed op de stad en het centrum hebben. Vooral tijdens de introductieweken voor nieuwe studenten trekken hordes studenten door de binnenstad waar zij ingewijd worden in het stadsleven en de Utrechtse cultuur. Daarbij is vooral de Binnenstad de place to be. Wat zijn de leukste kroegen? Waar zijn de leuke theaters? En wat is er allemaal te doen in de stad? Natuurlijk krijgen ook de studentenverenigingen de nodige aandacht. Het zijn er meer dan 20.

Daarnaast zijn er nog veel studie- en studentensportverenigingen. Op cultureel gebied zingt en speelt het Utrechtse Studenten Koor en Orkest op hoog niveau een toontje mee. Zes studentenverenigingen hebben hun panden in de Binnenstad. Dat het Utrechtsche Studenten Corps ruim 1.000 mannelijke leden en zijn tegenhanger UVSV anderhalf keer zo veel vrouwelijke leden ontvangt, is te wijten aan de oververtegenwoordiging van vrouwelijke studenten in Utrecht. Veel studenten hebben via het rijke verenigingsleven hun levenspartner ontmoet.

Studeren en op kamers wonen is zeker in Utrecht duur. Vele studenten hebben noodgedwongen een bijbaan. Het fenomeen ‘werkstudent’ zorgt voor extra werkloosheid onder het laaggeschoolde deel van de beroepsbevolking. Studenten krijgen die banen omdat ze flexibeler en minder veeleisend zijn. Veel studenten werken in de Utrechtse horeca. Dat er veel studenten in de stad wonen, maakt ook dat er veel goedkope horeca in de stad is. Zou dat de reden zijn dat Utrecht als enige van de vier grote steden geen restaurant heeft met een Michelinster?

Pizzadozen
Studenten zorgen voor levendigheid én slordigheid in de stad. Studentenhuizen blinken niet uit als het gaat om netheid en hygiëne. Daar heb je als niet-student niet zoveel last van. Wel merk je dat studenten bij mooi weer hun krappe, donkere kamertjes verlaten en massaal de parken in de Binnenstad bevolken. Daar kun je ook zien dat studenten het niet zo nauw nemen met het opruimen van hun afval. Aan het eind van de dag liggen er stapels pizzadozen en weggooibarbecues naast de prullenbakken, rommel die ’s morgens vroeg weer keurig door de gemeente opgeruimd wordt.

Fiets
Het favoriete vervoersmiddel van de student is de fiets. Die parkeren ze het liefst zo dicht mogelijk bij hun bestemmingsplaats. Ook al blokkeer je daarmee het trottoir voor invaliden en kinderwagens. Ook het aantal Swapfietsen in de stad en de manier waarop deze worden geparkeerd, laat zien dat Utrecht een echte studentenstad is. Natuurlijk zijn de studenten niet alleen maar aan het feesten. De studiedruk is tegenwoordig hoog. De Universiteit van Utrecht staat in de top van beste universiteiten ter wereld. Tegelijkertijd zorgen al die studenten ervoor dat Utrecht niet vergrijst. Een belangrijk verschil ten opzichte van andere studentensteden is dat veel studenten na hun studie ook in deze stad willen blijven wonen, vooral omdat hier ook veel werkgelegenheid is. Dat zorgt voor een enorme druk op de prijzen van woningen. Dit maakt dat Utrecht behalve studentenstad ook de stad is met de hoogstopgeleide beroepsbevolking. En dat is goed voor de gezelligheid in de stad en de economie. Utrecht is voor vele (internationale) bedrijven dan ook een aantrekkelijke vestigingsplaats.

roost (1 van 1)

Foto: Bij mooi weer, studenten bevolken de parken © Gert-Jan Peddemors

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Bomenbal op Jaarbeursplein
Onderdompelen; campagne voor beter gracht- en singelwater
Afscheid Puntenburg valt zwaar