Navigatie menu
zoeken
Onderdompelen; campagne voor beter gracht- en singelwater
Onderdompelen; campagne voor beter gracht- en singelwater
 [ACHTER HET] NIEUWS  Onderdompelen; campagne voor beter gracht- en singelwater
Redactie |
21 april 2024

Vorige week startte de campagne Onderdompelen. Veel van de planten en dieren die in de grachten en singels in de Binnenstad zouden moeten leven, zijn er niet of slechts heel beperkt. Met de actie die tot in het najaar duurt wil Onderdompelen bewoners betrekken bij het water in onze leefomgeving.

Gezond water is water vol leven. In de grachten en singels groeien nu nauwelijks waterplanten, er zijn nauwelijks plekjes om te schuilen voor dieren in het water, geen plekken om eitjes te kunnen leggen en er is weinig voedsel te vinden. Dit ondanks alle inspanningen van het waterschap, de gemeente en burgers. Het burgerinitiatief Vergroening Singel030, die je al wandelend rond de singel aan het werk ziet heeft veel voor elkaar gekregen, maar er is meer nodig. Voor vissen, vogels, planten en andere dieren die in de gracht en de singel leven, maar ook voor onszelf én de stad is gezond water van belang. Gezond water is nodig voor biodiversiteit, drinkwater, zwemwater, watersport en de leefomgeving.

Blauwe woestijnen
Volgens Onderdompelen hebben we ons water enkel gezien als functioneel, als waterleiding, riool en voor transport. De grachten en singels zijn daarom diep aangelegd, de oevers en kades hard en stijl, het water troebel en vooral heel erg leeg. Het zijn blauwe woestijnen: boven water ziet de gracht en de singel er schitterend uit, maar onder het oppervlak is bar weinig leven te bekennen. Terwijl, en dat geldt voor alle singels en grachten, het misschien wel de grootste en meest unieke natuurgebieden van Nederland zijn.

Barry de BaarsCampagnebeeld Onderdompelen

Utrecht is geboren tussen de Vecht en Kromme Rijn, je zou kunnen zeggen aan de rivier de Oudegracht. Juist die ligging maakt de potentie van de Binnenstad als onderwaternatuurgebied zo groot. Zoals ook de Visdeurbel bij de Weerdsluis elk jaar weer laat zien: vele duizenden vissen trekken jaarlijks door deze sluis Utrecht binnen. En duizenden mensen helpen hen graag om de sluis voor hen te openen. Alleen is er op dit moment nog maar weinig dat de populatie visssen in de stad houdt, daarom zwemmen vissen meteen door richting Kromme Rijn.

Tot in het najaar biedt Onderdompelen allerlei verdiepende activiteiten aan.
Op de website www.onderdompelen.nl is te vinden wat bewoners zelf kunnen doen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zoals bijvoorbeeld jezelf voeren en niet de eendjes en oude medicijnen bij de apotheek afgeven. Maar ook geen exoten in de gracht  laten groeien en je cosmeticaproducten eens grondig checken.


Fotografie © Gert-Jan Peddemors
 

< naar nieuws-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
De Bastaard; 40 jaar café met liefde voor theater en literatuur
Erfgoed-ambachten Bouwplaats op Domplein
400 kilometer glasvezelkabel voor de Binnenstad