Navigatie menu
zoeken
Op de borrel in het buurthuis
Op de borrel in het buurthuis
 BUURTHUIS OUDEGRACHT  Op de borrel in het buurthuis

Buurthuis in de 3 Krone organiseert iedere maand een buurtborrel. Deze maand was het een nieuwjaarsborrel. Buurtbewoners van de binnenstad waren welkom om te komen kijken naar animaties en schilderijen van Junko Higashi, onder het genot van een hapje en een drankje. Over de activiteiten in Buurthuis In de 3 Krone aan de Oudegracht 227.

Emma Bunge | 25 januari 2024

De dag begon met een afscheidslunch van vier personen. ‘Sommige van onze leden kiezen ervoor om andere wegen te bewandelen. Erg jammer want het is altijd ontzettend fijn met elkaar. Maar zo hebben wij ook weer ruimte vrij voor nieuwkomers’, vertelt Wilma Boon (53 jaar), beheerder van het buurthuis.

Na de lunch met ongeveer 20 man gaan de deuren open voor de buurtborrel die om 15.00 uur begint. Vlaggen worden buitengezet en kleine hapjes staan klaar op de tafels. Naarmate de zaal vol loopt met bewoners zet Martin Bruggink (46 jaar), voorzitter van het bestuur, de stoelen klaar. ‘Dadelijk vertoont Junko Higashi animaties. Higashi is beeldend kunstenaar en maakt animaties en  schilderijen. Deze maand is haar werk in het buurthuis te zien’. 

Junko Higashi  is door haar yogalerares voorgesteld aan het buurthuis. ‘Ze is een beetje verlegen en zou niet zo snel haar werk laten zien als ze geen hulp had gekregen’, vertelt Wilma. ‘Maar daar zijn wij als buurthuis ook voor. Elkaar steunen en support bieden bij de dingen waar we van houden. Wij willen iedereen de kans bieden om hier iets van zichzelf te laten zien.’
Buurtbewoners kijken in stilte naar de animatie. Pandaberen, kleine poppetjes en andere figuren bewegen zich over het scherm terwijl ze onbekende, Japanse, geluiden maken. Elke animatie duurt ongeveer vijf minuten. Na elke animatie klappen de mensen en delen kort wat zij gezien hebben. Higashi bestudeert gespannen het publiek.

Na afloop schenken twee studenten koffie en thee. ‘Wij zitten bij studentenvereniging Navigators’, vertelt student Bram Lekkerkerker (24 jaar). ‘Samen met ons dispuut van ongeveer 25 man komen wij hier iedere dinsdagavond. Een dispuut is eigenlijk een vriendengroep binnen de vereniging. We huren de kelder met korting in ruil voor onze hulp bij dit soort bijeenkomsten. Dat doen we dan één keer per maand’. Vandaag is het zijn eerste keer achter de bar in het buurthuis ‘Ik vind het hartstikke leuk! Dan zie je weer is wat anders’. 

‘Behalve een studentenvereniging huren ook veel andere organisaties bij ons’, licht Martin toe. ‘Bijvoorbeeld een organisatie voor ex-gedetineerden, een sportclubje of een koor. Van alles!’
Deze verhuur is broodnodig want van dat geld betaalt het buurthuis weer de eigen huur. ‘We hebben een huurcontract van 10 jaar en moeten natuurlijk iedere maand onze huur betalen en dat lukt op deze manier prima’.
‘Wat we na die 10 jaar gaan doen, dat weten we nog niet. Maar voor nu even lekker genieten van wat we vandaag voor ons neus hebben!’ aldus Wilma.

 

Foto © Gert-Jan Peddemors

 

Schermafbeeldingkunstklas3crone

Peter Rombouts | 19 april 2023

De kunstklas; woensdagmiddag in het buurthuis In de 3 Krone. In de beneden zaal van het buurthuis zijn kinderen heel druk bezig met kunst onder leiding van Annetta van den Heuvel.

'Een wereldreis door de kunst' zegt Annetta 'dat is nu ons thema'. En als je om je heen kijkt zie je onder de handen van de kinderen ontstaan:  sfinxen uit Egypte, Romeinse vazen en delfts blauwe tegeltjes, van alles maken de kinderen. In 10 woensdagmiddagen gaan de kinderen door de kunst van alle tijden en landen in de wereldgeschiedenis. Als zij er over vertelt, krijg je er zelf ook een beetje zin in. 

In het buurthuis In de 3 Krone geeft Annetta al jarenlang kinderen les in schilderen, tekenen, textiele werkvormen. Ze geniet van de onbevangenheid van de kinderen, de oorspronkelijkheid, die ze helaas, als die kinderen groter groeien, dreigen te verliezen. Ze probeert de spontaniteit van de kinderen te behouden. Daarom laat ze de kinderen ook zo veel mogelijk hun eigen ideeën volgen. Twee meisjes bijvoorbeeld droomden er van om  mooie kleding maken. Annetta vond het een leuk idee van de meisjes en ze zitten nu achter een naaimachine hun eigen creatie te maken. 

Deze serie van 10 woensdagmiddagen is bijna afgelopen, maar eind mei start de zomercursus van 10 middagen.

 

3kroneblog3april

Peter Rombouts | 28 maart 2023

In de maanden december en januari hebben studenten van het ROC ouderen in het buurthuis In de 3 Krone wegwijs gemaakt in het gebruik van telefoon, laptop en tablet. Ze noemden zich de “digitale buddies” en ze hebben het met veel plezier gedaan. Het was een succes omdat de ouderen er veel van hebben opgestoken en de jongeren er ook ervaring mee hebben opgedaan.  

Intussen gaat de opleiding van deze jongens en meisjes natuurlijk gewoon door. Daar zorgt hun school wel voor en daarom  hebben ze een nieuwe opdracht gekregen. Die nieuwe opdracht vanuit school is: een activiteit te organiseren met als doel geld op te halen om de slachtoffers die zijn getroffen bij de aardbeving uit Turkije en Syrië te steunen.

Dus staken ze de koppen bij elkaar en maakten een plan. De eerste stap was het buurthuis In de 3 Krone benaderen of ze een activiteit in het buurthuis mogen organiseren. Natuurlijk vindt het buurthuis zo’n activiteit heel positief en stelde direct de mooiste ruimte hiervoor gratis beschikbaar.

De activiteit zal plaats vinden op vrijdag 31 maart in buurthuis In de 3 Krone, Oudegracht 227. Deze inzamelingsactie is om geld op te halen om de slachtoffers die zijn getroffen bij de aardbeving uit Turkije en Syrië te steunen. Iedereen is welkom, jong en oud!

Het plan gaat zo in zijn werk: bij entree betaal je €5,- voor een strippenkaart, met die strippenkaart kunt u deelnemen aan de activiteiten. Er zullen diverse activiteiten plaatsvinden; er zal eten en drinken zijn, spellen, voor de kinderen zal er ook geschminkt worden en uiteraard is er ook veel gezelligheid! Ze  willen ook spullen inzamelen die niet meer gebruikt worden, daar zal een tafel voor zijn bij de ingang van het buurthuis. Dat kan van alles zijn: speelgoed, kleding, eten, etc. zijn.

Wilt u bijdragen aan het succes van deze activiteit?

Noteer dan vrijdag 31 maart van 12:00 – 15:30 uur in uw agenda. In de 3 Krone; Oudegracht 227 Utrecht. Jullie zijn van harte welkom!

 

Screenshot 2023-03-28 at 02.48.29 

Peter Rombouts | 15 maart 2023

Iedere dag is er weer wat te doen in het buurthuis In de 3 Krone. Voor de meeste activiteiten moet je je van te voren even opgeven. Voor een cursus bijvoorbeeld. Maar soms kan je zo maar binnen lopen en mee doen. Denk maar aan de buurtborrel op elke 3e zondagmiddag in de maand. Soms is het handig als je je van te voren aanmeldt; bijvoorbeeld voor het buurtdiner (iedere 2e vrijdagavond van de maand).

Maar op woensdagmiddag kan je altijd zo binnen lopen en een kopje koffie pakken. Er zijn altijd mensen die een praatje willen maken. Of een potje kaarten. Sinds kort zijn er ook steeds een paar mensen die komen schaken. Je hoeft niks, maar je kan er allerlei huiselijke dingen doen in een ongedwongen, ontspannen sfeer. Je zou het een huiskamer van de buurt kunnen noemen.

Dat klinkt zo gewoontjes, maar is best waardevol. Het is misschien wel idee om er een gewoonte van te maken om iedere woensdagmiddag tussen half drie en vijf uur even in die huiskamer-sfeer te komen. Dat doen meer mensen uit de buurt. Kom maar kijken.

Deze week is er ook weer een nieuwe expositie gekomen. Joke Peek toont nu haar geborduurde schilderijen, geknoopte wandkleden en muurdecoraties van katoen-maché. Daarover in een volgende blog meer.

 

Screenshot 2023-03-15 at 09.56.32

Peter Rombouts | 2 maart 2023

Voor sommige buurtbewoners is het een vaste gewoonte geworden. Iedere tweede vrijdag in de maand komen ze naar het buurtdiner. Vaste prik. Anderen komen maar zo nu en dan. Maar altijd is het volle bak. Ongeveer 25 mensen uit de buurt schuiven iedere keer weer aan.

Het menu is elke keer weer een verrassing. Soms is het vegetarisch en lekker, soms is het niet vegetarisch, maar ook lekker. Het driegangen menu wordt bedacht door de kok, Tim. Hij doet het als vrijwilliger en wordt geholpen door Liesbeth, Sophia en Ina, ook vrijwilligers.

Het kan dat er soms iemand iets leuks vertelt over dat er de volgende week iets aardigs gaat gebeuren in het buurthuis of in de buurt, maar soms ook niet en dan kletst iedereen maar met wie er ook maar naast hem zit aan tafel. Dat laatste is eigenlijk wel zo prettig; je hebt weer eens praatje over van alles en nog wat: over wandelen in de buurt of in de omgeving van de stad. Over het hinderlijke lawaai in de binnenstad en wat de gemeente er aan zou moeten doen.  Over wat je in de vakantie gaat doen of volgend weekend. Over waterlelies in de Oudegracht. Of over je nieuwe buren.

Voor de prijs hoef je het niet te laten: €. 10,-  en als je een U-pas hebt, betaal je maar €. 5,-. Als je de volgend keer mee wilt eten, bel dan even naar Ellen Hakkaart (tel: 06-26884240). Zij organiseert het buurtdiner, maar wacht niet te lang, want vol = vol.

Het volgende buurtdiner is vrijdag 10 maart (18 uur). In de 3 Krone, Oudegracht 227.

Kijk ook even op: www.buurthuisinde3krone.nl

 

politiekcafe inde 3krone

Peter Rombouts | 10 februari 2023

Vier jaar geleden was er een politiek café in buurthuis In de 3 Krone. Het ging over de verkiezingen van de Provinciale Staten van 2019. De kandidaten van de verschillende politieke partijen gingen in discussie met elkaar en met bezoekers van het buurthuis. Het ging toen onder andere over duurzaamheid en klimaatverandering.
Er waren toen best wel veel mensen bij dat politiek café: glaasje in de hand, ongedwongen sfeer, veel vragen aan de kandidaten van de politieke partijen; het ging ergens over en het was best gezellig.
Dat was nog vóór de corona pandemie. Toen zag de wereld er heel anders uit.

Over ruim 4 weken zijn er weer de Provinciale Statenverkiezingen. Dus gaat het buurthuis weer een politiek café organiseren. Wat staat nu in de belangstelling? Weer de duurzaamheid en de klimaatverandering? Of de woningnood? Of de stijgende kosten van levensonderhoud?
Maar heeft de Provinciale Staten daar wel iets over te vertellen? En wat hebben de Provinciale Staten te vertellen over de Binnenstad van Utrecht? Wat is het belang van deze provinciebrede verkiezingen voor ons als bewoners van de Binnenstad?

Die, maar ook andere vragen, stellen we aan de kandidaten van de politieke partijen bij het politiek café op:
19 februari om 15 uur
Buurthuis in de 3 Krone
Oudegracht 227

 

supermarktpngsite

Peter Rombouts | 2 februari 2023


Weet jij of een donkerder brood gezonder is dan een licht brood? En wat het verschil is tussen kweekvis en wilde vis, wat gezondheid betreft? Het buurthuis In de 3 Krone gaat hierover een workshop starten. Daar in leer je eenvoudige regels om de gezonde keuze te onderscheiden van de 'gebakken lucht'.

Natuurlijk eten we allemaal koekjes, snoep en patat, we zijn er dol op, we weten dat het niet het meest gezonde voedsel is, maar we willen ook genieten van het leven. Maar als je van plan bent een gezonde keuze te maken, kan dat erg verwarrend zijn. Voedselfabrikanten zijn gespecialiseerd in het presenteren van een product dat gezond en voedzaam is, terwijl het eigenlijk een grote grap is, en je zult het zien als je weet hoe.

Heb je zin in een leuke, leerzame workshop, die je helpt om betere keuzes voor jezelf te maken? Lucia is wijkverpleegkundige en zij gaat virtueel met je door de supermarkt en geeft voor elke productgroep aan hoe je kunt weten hoe gezond een product eigenlijk is. Daarnaast hoor je van haar interessante weetjes over supermarktproducten die ze met plezier wil delen.

Tijden: donderdag 9 en 16 februari 2023 om 13.30 uur in het buuthuis In de 3 Krone, Oudegracht 227
Workshopleider: Lucia van Vliet (wijkverpeelgkundige)
Kosten: gratis

Opgeven bij: Peter Rombouts, pqr.peter@gmail.com

 

mandjesvlechten screen 

Peter Rombouts | 25 januari 2023

Eind november vorig jaar was er een avond in het buurthuis In de 3 Krone over de natuur in de stad. Toen vertelden enkele actieve mensen die bezig zijn met het project "buurtnatuur 030" over   hun plan om ook de singels en de grachten te gaan 'vergroenen'. Het is hun bedoeling om in het voor jaar 30 witte waterlelies te gaan planten in de grachten.

Vooral Ben Nijssen vertelde er over met veel enthousiasme 'Om de jonge planten te beschermen planten we deze in een mand van wilgentenen. Het lijkt ons leuk om die manden met elkaar te gaan vlechten. We hebben zelf instructies gekregen hoe dit te doen. Diegenen die dit nog nooit hebben gedaan, kunnen we het ook leren.'

Zo ontstond het initiatief om 'mandjes vlechten van wilgentenen' om hierin waterleliebollen in op te kweken en later uit te zetten in de Oudegracht.

Met wie we er ook over praten, iedereen vindt het een heel sympathiek idee om de gracht te verrijken met waterlelies en sommigen hebben zich spontaan opgegeven om mee te doen. We kunnen met 15 mensen genoeg van die mandjes vlechten. Wie mee wil dien kan zich melden bij:

info@vergroeningsingel030.nl

iedereen is van harte welkom op:

TIJD:                  Zondagmiddag 5 februari van 13.00 – 17.00 uur
LOCATIE:            Buurthuis 3 Krone, Oudegracht 227

 

 

Screenshot 2023-01-30 at 21.52.45

Peter Rombouts | 18 januari 2023

We leven toch wel in een heel bijzondere tijd. Ik geef een voorbeeld: wie vrijdagmiddag het buurthuis In de 3 Krone aan de Oudegracht 227 binnenliep zag wel iets buitengewoons.

14 ouderen (tussen de 65 en 80 +) zaten met hun IPad of laptop in kleine groepjes gespannen te luisteren naar een stuk of 7 jongens en meiden (ongeveer 17 jaar). Ze hadden een gesprek over hoe ga je om met je IPhone, tablet,  laptop en dergelijke ‘moderne dingen’. Er hing een heel warme gezellige, ontspannen sfeer.
Kortom: jong en oud gezellig, nuttig en goed bezig met elkaar.

GeluksBV
Hoe kom je nou op zo’n idee om jong en oud zo bij elkaar te brengen? En wie heeft dit verzonnen? Wel eens gehoord van de GeluksBV ? De GeluksBV is een ‘onderneming die dagelijks werkt aan het bruto nationaal geluk’. Dus niet het ‘Bruto Nationaal Product’, want – kort gezegd -  ze vinden geluk belangrijker dan product. En zij hebben dus daarvoor o.a. een plannetje bedacht, dat heet:  ‘de digitale buddies’.

ROC-studenten en ouderen gaan gedurende 10 weken in gesprek met elkaar. Eén keer per week. De jongeren helpen de ouderen met digitale vaardigheden. Die jongeren zitten in hun eerste jaar MBO (sociaal cultureel en zorg), ze doen het vrijwillig, het is niet verplicht. Ze doen zo ervaring op met hoe je een presentatie geeft en iets uitlegt. Je kan zien dat ze het leuk vinden om te doen. De ouderen hebben er trouwens ook lol in.

Misschien, misschien zijn volgend jaar februari weer 10 weken digitale buddies. Als je mee wil doen, kijk dan even op www.buurthuisinde3krone.nl  of loop op de open woensdagmiddag even het buurthuis in: Oudegracht 227. Dan is daar altijd iemand bij wie je kunt informeren.

Laten we het nieuwe jaar 2023 samen beginnen!

Peter Rombouts | 25 december 2022

In het buurthuis In de 3 Krone is er iedere derde zondag van de maand een buurtborrel voor de hele buurt. Dat willen we in het komend jaar voortzetten. De eerste keer is dat op zondag 15 januari. Een mooie middag voor een nieuwjaarsborrel.
In de laatste maanden heeft u misschien wel gemerkt dat er weer behoorlijk veel activiteiten in het buurthuis plaats vinden. Het lijkt er op dat we de corona-tijden nu echt achter ons hebben gelaten. In ieder geval kunnen we weer zonder allerlei beperkingen een jaar tegemoet gaan met veel activiteiten. En daar zijn we blij om.

Wat is nou een goede manier om met zo’n actief jaar van start te gaan? Het antwoord is natuurlijk: een gezamenlijke gezellige borrel! Laten we zondag 15 januari met zoveel mogelijk buurtgenoten bij elkaar komen, een glaasje drinken en een hapje nemen. Je kan dan ook vernemen wat er de komende maanden in het buurthuis In de 3 Krone te doen is.
En . . .  we gaan bij die buurtborrel ook iets samen doen: We organiseren een pubquizz.

Kom dus allemaal, doe gezellig en neem je buren en vrienden mee. 

 

< naar blogs-overzicht

Scrhijf je in voor de nieuwsbrief
Eerder verschenen papieren uitgaven
Vereniging Bewoners Binnenstad Utrecht
Wervenberaad komt met Opschoondag aan de Werf
Brieven uit de buurt, Stok aan Bloem