Utrechts straten

Werkgroep neemt zorg Sinte Marie over

In het Pandhof Sinte Marie is de lente begonnen. Tussen het groen bloeien al hier en daar longkruid, maagdenpalm en lenteklokjes. Het is een fraaie tuin, met wel zo’n 300 zorgvuldig uitgekozen historische plantensoorten. Een werkgroep heeft zich jaren geleden ontfermd over de tuin en zorgt sindsdien voor het onderhoud.


Inmiddels gaat de Werkgroep een stap verder. Ze heeft haar aandacht ook gericht op het aangrenzende pleingedeelte, het Maria Majorplein, dat nu een doorgangsgebied is voor voetgangers van en naar het station. Er wordt aan een bewonersbod [dan nemen bewoners een taak van de gemeente over] gewerkt voor de omvorming van dit pleintje tot een aangename verblijfplaats voor bezoekers. De werkgroep heeft hiervoor een stichting opgericht die een overeenkomst met de gemeente heeft getekend. Die benadert bedrijven en fondsen met de vraag te doneren voor meer groen, een andere bestrating, regenwateropvang, zitjes, een muurschildering van het interieur van de verdwenen Mariakerk en een betere plaats voor ‘De gaande man’, het bronzen beeld van de beeldhouwer Wotruba. En als kers op de taart een verkoelend waterelement bij de in banken veranderde hekken. (Meer informatie: www.mariamajorxx.nl).
Oorspronkelijk hoorde de Pandhof bij de middeleeuwse Mariakerk, die in 1845 werd gesloopt. De tuin en de bijbehorende arcade werd in 1973 hersteld door de gemeente waarbij de tuin onderhoudsarm werd ingericht. Een aantal jaren later werd de pandhof ‘overgenomen’ door een paar enthousiaste bewoners van de Binnenstad die er iets heel bijzonders van hebben gemaakt.


Lievevrouwenbedstro
Het begon in 1987. ‘Emma, is dat niet iets voor ons?’ Annet de Korne had haar oog laten vallen op de wat saai ingerichte pandhof achter de Mariaplaats die verder netjes werd onderhouden door de gemeentelijke plantsoenendienst. Emma van den Dool was meteen enthousiast. Hier kon echt iets mooiers van worden gemaakt, een tuin met planten die een verband hebben met de geschiedenis van de plek. De twee vrouwen meldden een en ander aan de plantsoenendienst, die positief reageerde, en gingen meteen zelf aan de slag. Er volgde een hele zoektocht naar plantensoorten die vroeger in kloostertuinen groeiden: historische verfplanten, geneeskrachtige kruiden. En natuurlijk ook de planten die in verband worden gebracht met Maria, zoals lievevrouwenbedstro, maagdenpalm, lelies en rozen.

 

schermPandhof Sinte Marie wordt het hart van het Maria Majorplein © Patrick van der Sande copy
Pandhof Sinte Marie (foto Patrick van der Sande)

 

Het liep allemaal goed. De gemeentelijke Stadskwekerij hielp bij het kiezen en vinden van deze historische planten en bij het opkweken uit zaad. Er vormde zich een vaste kleine groep vrijwilligers met groene vingers, de Werkgroep Pandhof Sinte Marie. Zij zorgen voor het onderhoud en de inrichting en komen wekelijks in de tuin werken.
Star toezicht Na verloop van tijd werd het informele contact van de Werkgroep met de gemeente geformaliseerd. Emma van den Dool: ‘Men is blij met ons en met de Pandhof zoals die er nu uitziet. Natuurlijk is niet alles ideaal. We zouden willen dat het toezicht niet zo star is. Er hangen verbodentoegangbordjes in de arcade (de kloostergang). Die zijn opgehangen om overlastgevers te kunnen wegsturen. Maar er zijn toezichthouders die alles en iedereen sommeren weg te gaan, dus ook de mensen die er alleen maar even zitten.’ •

 

Geschreven door Marijke Brunt.
Uit de Binnenstadskrant nr. 2, 2020.


<< terug naar overzicht