Utrechts straten

Voormalig Broese voor Art Utrecht

17 mei
Van de redactie

 

Begin mei verhuisde Broese Boekhandel naar het voormalige postkantoor op de Neude, het nieuwe Post Utrecht. Het tijdelijk beheer van de voormalige bibliotheek erboven werd al eerder deze maand toegekend aan Genootschap Kunstliefde. Nu is Stichting Art Utrecht aan de beurt om tijdelijk het pand van voormalig Broese in te kleuren.

De getroffen culturele sector is blij met het tijdelijke onderdak voor de Stichting Art Utrecht. Op hun website presenteren de galeries, presentatieruimten en de musea zich bijna allemaal met een locatie in de Binnenstad. Maar die locaties zijn nagenoeg al lange tijd dicht. Door de coronacrisis ging ook bij hen alles op slot. Een dezer dagen kunnen zij zich veilig presenteren met kunst in de ruime etalages van de voormalige Broese Boekhandel. 


Art Utrecht is in 2015 vanuit een samenwerking van enkele galeries en presentatieruimten in Utrecht opgericht om de zichtbaarheid en vindbaarheid van beeldende kunst in Utrecht te vergroten.
Op hun site zijn ook professioneel beeldend kunstenaars in Utrecht stad en provincie te vinden. En natuurlijk tentoonstellingen, die helaas nu in verband met de coronacrisis niet of alleen in afgeslankte vorm doorgaan.
De stichting organiseert twee keer per jaar Art Meat, een netwerkbijeenkomst voor de kunstsector. Deze vindt steeds op een wisselende locatie plaats. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en mogelijke samenwerkingsverbanden aan te gaan. Deze openbaar toegankelijk bijeenkomst zal, als mogelijk, ook plaatsvinden in Broese in aangepaste vorm.

 

schermVoormalige bibliotheek en Broese - Utrecht - foto Luuk Huiskesfoto: Luuk Huiskes

 

Van 1974 tot 2020 bevond Broese zich in het pand op de Stadhuisbrug, dat voorheen een filiaal van V&D huisvestte. Wat er uiteindelijk gaat gebeuren met het pand aan de Stadhuisbrug is nog niet duidelijk. Het pand is tot de verkoop/huur onder de hoede van Ad Hoc. Deze leegstandsbeheerder tekende vorig jaar een zogenaamde raamovereenkomst en krijgt sindsdien als exclusieve partner van de gemeente al het gemeentelijk leegstaande vastgoed in beheer. Bij Ad Hoc ligt de focus behalve op wonen ook op de culturele sector.•

 

Open weekend Art Utrecht / Galleries & Art Spaces  vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juni (tijden en deelnemende locaties binnenkort bekend).
In de voormalige bibliotheek organiseert Kunstliefde eind van dit jaar de vierde editie van UtrechtDownUnder, actuele kunst op een bijzondere locatie in Utrecht.

 

 

 


<< terug naar overzicht