Utrechts straten

Tolerantie op het water

 

Bij binnenkomst bij de Weerdsingel waait de stadsvlag de bootpassant welkom. De stad is zuinig op de Weerdsluis, de authentieke doorgang naar de monumentale Binnenstad.

 

Brugwachters verschaffen desgewenst informatie over de ligplaatsen in de stad. Het zijn er ongeveer 75, vertelt havenmeester Frank van Kleef. Zijn er meer passanten of langere boten, dan wordt het dubbel aanleggen. Dit gebeurt niet veel en Van Kleef verwacht dan ook niet dat het aantal aanlegplaatsen vergroot zal worden wanneer de singel weer ‘rond’ is.

 

Per nacht (drie nachten is het maximum dat je mag blijven liggen) bedragen de ligkosten 18,70 euro voor boten tot tien meter lang, voor elke meter meer 1,85 euro. Iedere ochtend komt een medewerker langs die de vaarvignetten naloopt. Een doorlopende controle op kantoor gebeurt via een app.

 

schermsluis
Al 27 jaar levert hetzelfde studentenhuis vakantiesluiswachters voor de Weerdsluis.
Laurens de Hamer (rechts) komt uit dat huis. Frits Coers assisteert hem
© Patrick van der Sande

 

 

De Havendienst beheert onder meer de vaste ligplaatsen, de vuilnis-, de bierboot en de boot die de oude fietsen opvist. Ook de controle van de kwaliteit van het water is een taak.

 

Eenmaal in de stad is het schipperen tussen de recreanten in kano’s, op waterfietsen enz., maar tot nu toe gaat het meestal goed. De maximumsnelheid bedraagt 4,5 kilometer. Op het water heerst tolerantie en is geduld een schone zaak. Toekijkers houden soms wel de adem in wanneer er een groot huurschip met weinig vaarervaring aan boord langs komt varen.

 

Noorderzon

De Friese vlag wappert op de ‘Noorderzon’. Martha en Anton komen uit Joure en blijven twee nachten. Martha bezocht Utrecht al eens eerder en wilde terug. De doorgang onder de overkluisde stadhuisbrug vinden ze fenomenaal en de grachten met de terrassen zijn geweldig. Wel was het even zoeken naar de Domtoren. Ingepakt ziet hij er toch heel anders uit. De Binnenstad van Leeuwarden komt ter sprake. Daar heb je ook werven en werfkelders, maar veel minder dan hier.

 

Op de huurboot van Judith en Walter en hun vier kinderen hangt een slinger Zwitserse vlaggetjes. De familie doet zeven havens aan, onder meer de Sixhaven in Amsterdam, tegenover het Centraal Station.

 

Het water in de Nederlandse vaarten en rivieren vindt het Zwitserse gezin opvallend schoon. Aan land verplaatst de familie zich op trottinettes, kleine steps waarmee ze veel bekijks oogsten. De Nederlandse fietsen met terugtraprem wekken hun verbazing. De kinderen verheugen zich op het nemen van een douche in de volgende haven. Ze weten niet dat ze gebruik kunnen maken van de douches onder de Bartholomeusbrug.

 

’s Avonds vullen de steigers zich weer met buurtbewoners en studenten, verkoeling zoekend met een glaasje wijn en een hapje etend samen met de bootpassanten. •

 

Geschreven door Anna Sterk
Uit de Binnenstadskrant nummer 4, 2019

 


<< terug naar overzicht