Utrechts straten

Spelletje spelen op de werf: voor fans en voorbijgangers

Aan de Oudegracht zit sinds 1993 spelletjesspeciaalzaak The Joker. Na een campertour door Amerika besloten vrienden en spelletjesfanaten Erno Eekelschot en Ron Huising van hun hobby hun werk te maken. Het idee was van meet af aan om méér dan een winkel te zijn, een soort clubhuis.

 

Eekelschot en Huising, die elkaar hebben ontmoet bij een toernooi van het bordspel Diplomacy, wilden de grote diversiteit van bordspellen bekend maken bij het grote publiek. Hierin waren ze pioniers. Samen met de WirWar in Groningen (ook uit 1993) zijn ze de oudsten in het vak in Nederland. Het is niet eenvoudig het hoofd boven water te houden, zeker sinds de concurrentie online aantrekt. Maar er zijn genoeg liefhebbers die trouw zijn aan spellenspeciaalzaken.

 

ronenernoRon Huising en Erno Eekelschot zeggen ‘The Joker is meer dan een winkel.’ © PS fotografie

 

Pauze gymnasium
De spelletjesgemeenschap in Utrecht bestaat al generaties. Ron: ‘Vroeger zat hier aan de gracht het Christelijk Gymnasium. In de pauze kwamen leerlingen vaak een kopje thee drinken en een spelletje spelen. Nu zijn de meesten verhuisd, maar als ze een dagje Utrecht doen met hun gezin komen ze wel eens langs. Ze lopen met van die kleine drommels naar binnen en zeggen ‘Kom maar eens kijken waar ik vroeger mijn pauzes doorbracht!’ Dan voel ik me opeens oud, maar toch ook trots.’ Inmiddels is er een groot publiek dat weet, dat er meer is dan Monopoly en Mens-erger-je-niet. Deze mensen vinden elkaar in plekken als de werfkelder van The Joker. Onder de winkel bevindt zich een spelletjesruimte en met mooi weer worden tafels en stoelen buiten gezet op de werf. Tot diep in de nacht worden hier spellen gespeeld. De spelletjes-scene is een hechte gemeenschap. Bijna alle eigenaren van de speciaalzaken in Nederland kennen elkaar van verenigingen en toernooien. Ook bij The Joker zijn veel vaste gasten. Sommigen komen zeker twee of drie keer per week langs en hebben ook hun eigen spellen in de kelder staan.

 

Romeinse tijd
Ontwerpers van spellen komen hier hun nieuwe ideeën testen bij de experts. Onlangs is een ontwerper voor de vijfde keer langs geweest om zijn spel over Utrecht in de Romeinse Tijd te testen. The Joker en zijn vaste klanten helpen met het optimaliseren en het uitbrengen van het spel. Ondanks de grote groep ingewijden is het een open gemeenschap. Het komt vaak genoeg voor dat iemand ’s avonds langsloopt, licht ziet branden en besluit om aan te schuiven. ‘Dat maakt het juist zo leuk’, legt Ron uit. ‘Mensen hebben zin om gezellig met elkaar om tafel te zitten en een spel te spelen. We brengen al zo veel tijd door achter beeldschermen.’ Helaas is het in verband met corona niet mogelijk om gebruikelijke spelletjesavonden te laten doorgaan. Ondanks de piek in het verkoop van de puzzels, vinden Eekelschot en Huising het maar niets, ze missen de gezelligheid in hun winkel. •

 

Uit de Binnenstadskrant 3, 2020.
Geschreven door Roos Barends.


<< terug naar overzicht