Utrechts straten

Rode asfaltloper verwelkomt dagelijks 16.000 fietsers

Uit de Binnenstadskrant februari 2021
door Elaine Vis

De herinrichting van de 300 meter lange Voorstraat is bijna afgerond. Fietsers, bestelbusjes en voetgangers bevolken de nieuwste fietsstraat in de noordelijke Binnenstad. Straks, na de lockdown, komen er weer 16.000 fietsers per dag voorbij. In de toekomst meer.

Wout Schrier is als projectleider van Utrecht Fietst, een gemeentelijk project om Utrecht als wereldfietsstad neer te zetten, betrokken bij de herinrichting. ‘Tijdens een stevig ontwerpproces met een flink aantal bewonersbijeenkomsten is over de invulling van de straat, over iedere parkeerplaats en boom, van gedachten gewisseld. Hoe de straat functioneert kunnen wij pas zien als de lockdown voorbij is.

 

scherm1vrst
© Werry Crone

 

Bovendien, de Voorstraat is nog niet helemaal af. Het plantseizoen begint nu pas.’ In het voorjaar werd het asfalt uitgebroken en naar de asfaltcentrale gebracht voor recycling. Nutsbedrijven van onder meer water en stroom maakten van de gelegenheid gebruik om leidingen te repareren of te vernieuwen. Alle bestrating van gevel tot gevel en al het straatmeubilair is weggehaald en vervangen.

Paarse drielingen
‘De stoepen zijn breder geworden en uitgevoerd in gebakken klinkers. Deze ‘paarse drielingen’ liggen ook elders in de Binnenstad, ze sluiten mooi aan bij het historische karakter van het centrum. Hardgebakken novotonklinkers zijn te vinden bij de inritten. Zij zijn beter bestand tegen draaiend verkeer. Het zwarte asfalt met gescheiden rijbaan voor fietsers is vervangen voor een rode asfaltloper. Dat rode asfalt gebruikt heel Nederland voor fietspaden.’


Gat in fietsnietjes
Parkeren van auto’s is sterk gereduceerd. Op de stoepen is op de zogeheten functiestrook ruimte gemaakt voor terrassen, fietsparkeerplekken, laden & lossen en parkeren. De fietsnietjes met de afbeelding van de Utrechtse Dom zijn, nadat ze ondeugdelijk bleken, voorzien van een gat om het kettingslot doorheen te halen. Op de kop bij de Neude worden nog twee bomen geplant. Rondom een boomspiegel, een stuk grond met lage struikjes. Langs CafĂ© De Voortuin nemen fietsers nu de afkorting richting Potterstraat. ‘Pas als die bomen er staan en de terrassen weer open zijn, zal blijken of de fietsers wel de goede route nemen. Net zoals de aanpak van de zijstraten zijn dit de laatste fasen van de herinrichting’.

 

schermVoorstr
© Werry Crone

 

Er komt groen: bomen en geveltuintjes. Ook de bewoners van de Wittevrouwenstraat, het verlengde van de Voorstraat, willen veel groen. ‘Maar daar zitten zoveel leidingen in de grond dat er boombakken worden geplaatst’. In maart is de herinrichting klaar. •

 


<< terug naar overzicht