Utrechts straten

Overeenkomst UMF en Stelling

Utrecht, 17 januari 2020
Anna Sterk

Het Utrechts Monumentenfonds, vertegenwoordigt door directeur Suzan te Brake en filmexploitant Jos Stelling slaan de handen ineen. De zeven historische panden aan de Slachtstraat krijgen hun culturele functie terug. Beide partners willen drie zalen met totaal 200 zitplaatsen, een foyer en horeca realiseren. In het complex keert ook Betje Boerhave weer terug met een Museum voor het Kruideniersbedrijf.

Dichter Ingmar Heytze, wiens ouders in het monumentale hoekhuis woonden, onthulde gisteren een geveldoek met de toekomstige naam van het complex; Filmtheater Slachtstraat.

 

schermfilmtheaterSlachtstraat0057
© Michael Kooren photography Utrecht

 

In 1973 was ’t Hoogt het eerste filmhuis in Nederland. Er waren 49 zitplaatsen. Huub Bals, die bekend was als organisator van de Cinemanifestatie in Camera Studio was er directeur. Bals stond ook aan de wieg van het latere Internationaal Film Festival Rotterdam. Jos Stelling betoogde dat zijn hart bij film ligt en dat hij de eerste tien jaar dagelijks te vinden was in ’t Hoogt. Later ontwikkelde hij zelf het Springhaver Theater en het Louis Hartlooper Complex op het Ledig Erf in een voormalig politiebureau. LHC heeft nu de hoogste stoelbezetting in Nederland en loopt tegen zijn grenzen aan. Eerdere onderhandelingen over uitbreiding in de City Bioscoop op de Voorstraat liepen jammer genoeg op niets uit. Stelling is blij dat hij nu samen met het UMF een intiem derde filmhuis kan realiseren. Een filmhuis waar bezoekers niet alleen voor een film komen, maar ook voor de sfeer, de gezelligheid, een drankje en een hapje. Er voor lezingen en cursussen.

 

scherm1filmtheaterSlachtstraat0026
© Michael Kooren photography Utrecht

Filmtheater Slachthuis zou wat Stelling betreft het liefst eind dit jaar al opengaan, maar Te Brake denkt dat dit te optimistisch is en het 2021 gaat worden. De benodigde vergunningen zijn nog niet rond.


<< terug naar overzicht