Utrechts straten

Na 113 jaar dicht

Rinus Vink (66) houdt het voor gezien. Deze zomer sluit na 113 jaar Van der Wal’s Rijwielpaleis, Twijnstraat 18. Er komt een ander soort winkel in. De bovenwoning verandert in twee appartementen. De sluiting kondigt zich al een beetje aan: in de winkel staan geen nieuwe fietsen meer, de etalage is leeg, uitgezonderd een op zijn kant staand leeg wit kratje en een paar fietsbellen in vrolijke kleuren. Wat meer naar achteren ligt een pop.


Voor Vink is het binnenkort afgelopen met de dagelijkse ritten van Schoonrewoerd naar Utrecht en terug. 
Op de fiets? 
‘Ik dacht het niet’.
Als er geen files staan doet hij er dik twintig minuten over. Is het druk dan gaat hij ‘sluipen’. Maar dan is hij soms toch nog meer dan een uur onderweg.

Vink staat in de Twijnstraat bekend als een man die zegt waarop het staat. 
Hoe zit dat? 
‘Sommige mensen denken dat je een hond bent. ‘Jij mot even dit’ of ‘dat mot zus of zo’. Dan heb ik maar liever dat ze ergens anders gaan kijken. Ik help zoveel ik kan, maar ik wil geen slaaf zijn. Je hebt mensen die het hoog in hun bol hebben en denken dat ik het verlengde van hun personeel ben... Maar het zal doorgedrongen zijn, want de laatste tijd heb ik er niet zo veel last meer van.'

 

fietsenmaker bku

Hij vertelt dat de laatste jaren in de handel in nieuwe fietsen de klad zit. ‘Ze kopen alles op internet’. Met elektrische fietsen ligt het misschien anders, maar daaraan doet hij niet. Hij had geen zin zich daarin nog te verdiepen en allerlei apparatuur aan te schaffen.
De Twijnstraat zal hij - zo denkt hij - niet zo erg missen. Bijna alle winkels hebben nieuwe eigenaren die hij niet kent. Gezellig een praatje maken is er niet meer bij.


Vink woont op een boerderij en is sinds zeven jaar weduwnaar. Bang om zich straks te vervelen is hij niet.
‘Ze weten in Schoonrewoerd allemaal dat ik fietsenmaker ben. Best kans dat er vanavond tegen de muur van mijn huis een paar fietsen staan met een briefje er bij: ‘Rinus, wil je er even nieuwe banden om leggen’.
Dertig jaar geleden kwam hij via zijn vrouw (een Van der Wal) in het fietsenvak terecht. Van huis uit is hij scheepsmachinist. Hij voer een hele tijd op zee.


Radio M Utrecht heeft in zijn werkplaats ‘de zomer in de bol’. Het geluid staat behoorlijk hard. Niettemin hoort Vink de winkelbel. Een meisje komt haar fiets halen.
'Is het gelukt?' vraagt ze. 
Vink (met sigarenpeuk in de mond): ’Ik zeg altijd ‘ja’.
’Het meisje; ‘Je moet het maar afwachten’. 
Vink: ‘Zo is het’.

Geschreven door Dick Franssen.
17 juni 2018.


<< terug naar overzicht