Utrechts straten

Opknappen brandpand Nobelstraat vertraagt

In mei 2019 werd het pand van New York Pizza in de Nobelstraat zwaar beschadigd door een ontploffing en een uitslaande brand. Sindsdien staat het geblakerde en dichtgetimmerde pand er stil en verlaten bij. Al die maanden is er geen enkele activiteit te bespeuren. Er moet iets aan de hand zijn. Maar wat?


Het pand is eigendom van de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Beneden is het verhuurd aan de pizzawinkel en boven woonden negen studenten en een hond. Al meteen na de brand was duidelijk dat er niet van een misdrijf sprake was. En de verzekering van SSH dekte de schade. Niets stond herstel van het pand in de weg. Behalve een vereiste vergunning.


In het pand, dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat, bevindt zich een monumentaal stuc plafond dat door de brand zwaar werd beschadigd. Het moet helemaal gerestaureerd worden. Voor het vereiste herstel van dit plafond is een aparte vergunning nodig en dat heeft veel tijd gekost.


Pas eind februari was het papierwerk allemaal in orde. Deze maand kan de aannemer beginnen met het herstel. Naar verwachting is het werk in juli klaar. Dan kan de pizzawinkel weer worden geopend en kunnen negen studenten er hun intrek in nemen – andere studenten. De vorigen en hun hond vonden inmiddels elders onderdak. •

Mei vorig jaar brandde de pizzeria op de Nobelstraat uit © Saar RypkemaMei vorig jaar brandde de pizzeria
op de Nobelstraat uit © Saar Rypkema


Geschreven door Marijke Brunt.
Uit de Binnenstadskrant nr. 2, 2020.


<< terug naar overzicht