Utrechts straten

Italiaan op de Hamburgerstraat

19 juli 2020
Anna Sterk

 

Vijf jaar geleden veranderde de naam van afhaalrestaurant A Cucinella in de Hamburgerstraat in Tutti Gusti. Gionata (Jonni) Gussago en Giacomo Rosi, die beiden een paar jaar daarvoor hun vaderland verlieten namen de zaak over. ‘In Italië zijn er helaas weinig kansen voor jonge mensen’.


Jonni, afkomstig uit Brescia, overwoog naar Engeland te gaan, maar het werd na een verblijf in Duitsland, uiteindelijk Nederland. ‘Amsterdam vond ik te druk, maar in de oude historische binnenstad van Utrecht voelde ik me thuis. Mijn vriendin kwam na. Zij begon als verpleegster en is nu verslavingsarts in Breda. Zij ontmoette Giacomo tijdens een taalcursus in Italië en er ontstond een hechte vriendschap. Giacomo kwam vervolgens bij ons wonen.
Er volgden meer landgenoten, zoals Igor, die de pasta’s maakt. Allen helpen elkaar een toekomst op te bouwen. 

Draaistoel
Bij kok Jonni is anderhalf jaar geleden de zeldzame spierziekte Nonaka geconstateerd. Hij is de enige patiënt in Nederland (600 wereldwijd). ‘Ik was steeds moe en had zware benen. Mijn huis in Lombok is door de gemeente aangepast. In Italië moet je dat allemaal zelf aanschaffen’. Jonni heeft ook een speciale aangepaste fiets gekregen, een 'superfiets'. Samen met zijn jonge asielhond gaat hij iedere dag naar zijn werk. Vanaf een speciale draaistoel kookt en bakt hij.

 

schermtuttigusti zw wIgor, Jonni en Giacomo in Tutti Gusti (red. Alles bevalt je, Alles smaakt)
foto: Luuk Huiskes 

 

Compagnon Giacomo studeerde aanvankelijk literatuur en komt uit Lucca. ‘Zomers werkte ik in een hotel en in de winter reisde ik naar Azië. In Laos ontmoette ik een groepje Nederlanders uit Utrecht met wie ik bevriend raakte en ik viel voor de stad’.  Giacomo werkte een tijd voor een grote hotelreserveringssite en droomde intussen met Jonni over een eigen restaurant. Het leek hen geweldig samen iets te beginnen. Jonni werkte in die tijd in een Italiaans restaurant in Bunnik.

Toen vijf jaar geleden de eigenaren van Hamburgerstraat 18 hun zaak wilden verkopen, besloten Jonni en Giacomo een aantal dagen proef te draaien voordat ze zouden besluiten het restaurant over te nemen. In eerste instantie namen zij het bestaande concept van het restaurant over, maar gaandeweg voegden zij steeds meer recepten aan de kaart toe die zij uit hun jeugd kenden.

Beiden zijn een sterk voorstander van het gebruik van de fiets en sloten zich aan bij de afhaaldiensten Deliveroo en Thuis Bezorgd. Ondanks de 30% die ze per bestelling moeten afdragen. Met de vaste klanten uit de buurt hebben ze uitstekend contact.

De afgelopen maanden, tijdens de Corona, zijn ze goed doorgekomen. Het aantal afhaalmaaltijden steeg.
Beiden zouden het liefst de Hamburgerstraat autovrij zien. ‘Maar onze allergrootste wens is vergunning te krijgen voor het uitserveren aan enkele tafels'.
'We zijn tevreden met een eenvoudig leven en dankbaar ons brood te kunnen verdienen in de binnenstad met aardige buren om ons heen. Teruggaan naar ons geboorteland is geen optie, zelfstandig en vrij zijn heeft onze voorkeur '.•


<< terug naar overzicht