Utrechts straten

Facelift voor Sinte Marie

Al zo’n dertig jaar zijn Emma van den Dool en Claudia Hoejenbos samen met andere vrijwilligers actief voor en in de Pandhof Sinte Marie op de Mariaplaats. Voor de lezers die dit stukje groen in de Binnenstad nog niet kennen: het is een openbare groene ruimte, grenzend aan de historische kloostergang van de voormalige Mariakerk. Recent is het plan opgevat om ook de directe omgeving van de Pandhof te vergroenen en duurzamer in te richten. Het Initiatievenfonds financierde een ontwerpster die, in dienst van de Stichting Pandhof Sinte Marie, de ambities vertaalt in een planontwerp.

 

schermPandhof Sinte Marie wordt het hart van het Maria Majorplein © Patrick van der Sande copy
@Patrick van der Sande

 

Uitvoering van zo’n eigen plan is mogelijk dankzij het zogeheten ‘bewonersbod’. Hierbij nemen bewoners het voortouw bij de verfraaiing van hun wijk of buurt en regelen zij ook de uitvoering ervan. Eind augustus hebben de Stichting Pandhof Sinte Marie en de gemeente hiervoor een overeenkomst gesloten. Plannen voor een facelift waren er al enkele jaren geleden bij de herinrichting van de Mariaplaats. Maar vanwege de start van de Tour de France in 2015 moest de Mariaplaats zo snel opgeknapt worden dat de Pandhof erbij inschoot. De ambitie nu is het verfraaien van het tot Maria Majorplein omgedoopte plein met meer zitjes, een waterpunt en het zichtbaarder maken van de pilaren van de voormalige Mariakerk. Ook zijn er plannen voor het opvangen van regenwater, het beter aanlichten van de kloostergang en het plaatsen van nieuwe informatieborden. ‘We willen een open, rustige verblijfsruimte die zo groen en duurzaam mogelijk is. Het moet een stilteplek in de drukke Binnenstad worden’, vertellen Emma en Claudia. Of dat helemaal lukt, is de vraag. Buiten het hek staan urenlang grote vrachtwagens te laden en te lossen voor de omliggende bedrijven. Dat geeft veel lawaai. Het is een ook bij de gemeente gesignaleerd probleem waarvoor nog een oplossing gevonden moet worden.

 

Om de financiering rond te krijgen wordt half november gestart met fondsenwerving. Tips voor fondsen om aan te schrijven evenals suggesties voor het ontwerp zijn van harte welkom via e-mail: pandhofsintemarie@gmail.com. •

 

Geschreven door Marianne Coopmans
Uit de Binnenstadskrant, editie 5 - 2019


<< terug naar overzicht