Utrechts straten

Eerbetoon aan anti-demper Engelman

Het heeft een jaartje langer geduurd dan gepland, maar eindelijk krijgt Jan Engelman een eigen geveltekst in de Binnenstad.


Op 16 juni heeft burgemeester Jan van Zanen op een muur op de hoek van de Breedstraat en de Korte Lauwerstraat enkele dichtregels onthuld van deze Utrechtse dichter, schrijver, journalist, kunst- en literatuurcriticus. Er is ook een plan voor een plaquette op de gevel van de voormalige woning van Engelman, Van Asch van Wijckskade 29bis A.


Jan Engelman (1900-1972) was een centrale figuur in de opkomst van een jonge katholieke artistieke generatie in de jaren twintig en dertig, die in Utrecht was gecentreerd. Na de Tweede Wereldoorlog was Engelman acht jaar lang voorzitter van het genootschap Kunstliefde. De dichter heeft een eeuwig stempel gedrukt op het Utrechtse stadsschoon. Hij was een van de drijvende krachten tegen het plan om de singels te dempen ten behoeve van auto’s. Het is een schone ironie dat het huidige eerbetoon plaatsvindt in hetzelfde jaar dat de laatste meters van die demping ongedaan worden gemaakt. •


Geschreven door Bert Determeijer.
Uit de Binnenstadskrant nummer 3, 2018.


<< terug naar overzicht