Utrechts straten

De Uitdragerij

Mevrouw Van der Hoeff, zoals men haar in de buurt kent, woont sinds 1965 op de Springweg nr. 68 alwaar zij haar uitdragerij bestiert.


Voor die tijd verkocht ze samen met haar man Henk nabij de Rooie Brug vanuit huis tweedehands spullen. De te kleine woning daar stond zo vol met handel dat ze gedwongen waren iets te zoeken met meer mogelijkheden. Dat vonden ze toen op de Springweg in een pand van de gemeente, dat nauwelijks tot niet was onderhouden. Er waren zelfs plannen de huizen op de Springweg te slopen. Dat hier meerdere handelaren woonden met bedrijf aan huis (ook het huidige SpringHaver-theater was een uitdragerij) deed hen besluiten de overstap te wagen. Alles werd met eigen geld en handen opgeknapt. Onder het motto zaken gaan voor werd het winkelgedeelte aan de voorkant het eerst aangepakt en daarna pas het woongedeelte. De armoede op de Springweg was zo groot dat familieleden en kennissen niet eens op visite durfden te komen, omdat men zich schaamde daar gezien te worden.


Mevrouw Van der Hoeff en haar man waren zelf zo arm dat ze geen voorraad voor de winkel konden kopen. Ze haalden hun handel uit de vuilcontainers en bij verbouwingen in de rijkere omliggende gemeenten als Bilthoven, Doorn en Zeist. Later gingen ze over tot het opkopen van inboedels na overlijden en dergelijke. Ze stonden er ook mee op de ‘ouwe markt’ op het Paardenveld. Negen jaar geleden overleed Henk en sindsdien drijft mevrouw Van der Hoeff de zaak, vooral als hobby, samen met haar zoon Harold.


Deur staat open
Veel handel is er niet meer. Tweedehands goederen zijn niet meer in trek. ‘Enkel de gerookte knoflookstrengen haalt Harold zelf nog uit Frankrijk voor de vaste afnemers.’
In de winkel liggen ’s zomers nog wel wat tweedehands spullen, maar bij lange na niet zoveel als vroeger. ’s Winters wordt de zaak omgetoverd tot een uitbundige kerstetalage. Mevrouw Van der Hoeff: ‘Zo blijf je een beetje bezig. En het is mooi als je ziet hoe gelukkig de mensen worden als ze er naar staan te kijken.’ Want dat is iets dat ze al jaren als levensmotto heeft. Samen delen en een ander gelukkig maken. Iets wat ze als oud CPN’er en tegenwoordig actief SP’er zal blijven uitdragen.


Door haar werkzame leven en haar vrijwilligerswerk bij het buurthuis en bij Cumulus deed mevrouw Van der Hoeff vele contacten op in de buurt, zowel bij de oude als bij de nieuwe bewoners. Reden waarom het vaak bij haar een komen en gaan is. De deur staat letterlijk altijd open. •


Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2017

Geschreven door Richard den Hartog
Fotografie door Kateleine Passchier


<< terug naar overzicht