Utrechts straten

De nachtbraker

Sinds 2000 werkt Gerben Ibelings in Café de Stad in de Lange Jufferstraat. Hij is daar bedrijfsleider, daarnaast is hij muzikant. Beide bezigheden sluiten bijzonder goed aan bij zijn levensritme.

Gerben is echt een avond- en nachtmens. Volgens eigen zeggen begint hij pas echt te functioneren als de meeste mensen het wel weer mooi geweest vinden. Dat was vroeger al zo, toen hij als kind tot diep in de nacht onder de dekens naar de radio luisterde, en dat is nog onveranderd.

Ik pik hem thuis op om vervolgens samen richting zijn kroeg te lopen. Het is mistig en de stad lijkt klein. We zijn nog maar net onderweg als hij me onderbreekt en zegt dat hij nog even moet bellen. Ik hoor hem overleggen met de drankleverancier en bedenk hoe lekker het is om rustig zo’n stukje te lopen naar je werk. En dan ondertussen even wat bier bestellen.

 


Gerben woont met zijn vrouw in een mooi huis aan het water en zijn werk is daar niet meer dan tien minuten vandaan. Hij neemt niet altijd dezelfde route, maar laat het afhangen van een boodschap die onderweg gedaan moet worden of simpelweg van waar hij zin in heeft. Ondertussen zijn we aangekomen in de Lange Jufferstraat en gaan lunchen bij Café Tilt, de buren van Café de Stad. Koffie, tostie, gebakken ei.

Gerben vertelt dat hij na jaren waarin de muziek centraal stond en de kroeg z’n bijbaan was, de zaken heeft omgekeerd. Met onder andere de bands Bad to the Bone en Tröckener Kecks was hij vaak van huis. Hij besefte dat dat uiteindelijk ten koste zou gaan van relaties en vriendschappen. Daarom maakte hij de keus om meer in de kroeg te werken en minder te spelen.

Sinds 2004 is hij drummer van de Bintangs en met deze band wordt er aanmerkelijk minder gespeeld, maar wèl op niveau. Gerben zorgt voor de dagelijkse gang van zaken in de kroeg. Het zijn vaak lange diensten, maar na al die tijd bevalt het hem nog steeds erg goed. Café de Stad is echt een kroeg voor de liefhebber van bier en muziek. Met veertig soorten bier en diverse avonden met live optredens en dj’s is er genoeg te doen.

Gerben is in Café de Stad terechtgekomen in de tijd dat hij nog een aanvullende uitkering had met de daarbij behorende sollicitatieplicht. Voor de vorm mocht hij bij Café de Stad solliciteren, maar toen hij ‘s nachts met de nodige biertjes in zijn kraag in de kroeg zat, werd hem door de eigenaar gevraagd of hij echt in de kroeg wilde komen werken. Gerben zei -ja- en de volgende ochtend besefte hij dat hij een baan had.

Geschreven door Eddy Stolk
Fotografie Saar Rypkema


<< terug naar overzicht