Utrechts straten

Bijna middernacht in de super

Elke dag, ook in het weekend, brandt tot middernacht licht in Boon’s Markt op de Ganzenmarkt. Late klanten komen en gaan. Het zijn vrijwel zonder uitzondering jonge mensen, studenten. Dat zijn precies de klanten waar deze supermarkt op mikt.
 

Voor de dagelijkse boodschappen kun je in de Binnenstad terecht in een hele serie supermarkten. Je hebt de keuze tussen grote winkels van Plus of Albert Heijn, buurtwinkel Spar (en straks ook Jumbo) en de kleinere meer gespecialiseerde supers Ekoplaza, Goey Koot en Persepolis. En dan is er ook nog Boon’s Markt met zijn heel eigen formule.


schermnacht

 

Bedrijfsleider André van Ek: ‘Als franchise-onderneming van een kleine keten supermarkten hebben wij veel vrijheid. In de Binnenstad zijn in verhouding veel eenpersoonshuishoudens. En veel studenten. Aan hen passen wij ons assortiment aan en ook onze late openingstijden. Het werkt goed. Driekwart van onze klanten is student.’

Wat de student graag eet en drinkt is zichtbaar in de inrichting. Na een toonbank voor brood en een barretje voor broodjes en pizza’s strekken lange vakken zich uit met met snacks en porties kant en klare etenswaar in glinsterend plastic. Meer naar achteren staan de gebruikelijke zaken - koffie, zuivel, spaghetti, azijn, blikgroente, noem maar op. Daar begint de heel uitgebreide afdeling met bier, wijn en zoutjes. Ook snoep is ruim voorradig. Verse groenten en fruit liggen in een bescheiden afdeling bij de uitgang. In verhouding wordt volgens Van Ek veel vega verkocht. Maar biologische producten, daar moet je naar zoeken.

 

Enorm winkeloppervlak
Aan de straatkant valt Boon’s Markt niet erg op. De ingang is smal en de uitgang iets verderop heeft een postmoderne marmeren omlijsting, nog van de kunstinstelling die hier eerder een kantoor had. Maar als je eenmaal binnen bent is de enorme diepte verrassend. De winkel loopt ver naar achter tot aan de bebouwing van de Neude. Aan de inrichting is niet te zien dat de supermarkt eigenlijk in drie verschillende panden zit en al helemaal niet dat de panden beschermde monumenten zijn. Bedrijfsleider Van Ek: ‘We moeten bijvoorbeeld de tussenmuren intact laten, dus hebben we overal voorzetwanden. En de kelders gebruiken we alleen voor wat opslag.’ •

 

Geschreven door Marijke Brunt
Uit de Binnenstadskrant nummer 3, 2019

 


<< terug naar overzicht