Utrechts straten

‘Griekse’ kerk groeit als kool

De orthodoxe kerk ‘Verkondiging aan de Moeder Godskerk’ op de Springweg 89 heeft een nieuwe priester: Alexandros Pitsikakis (25). Samen met zijn vrouw Maria(20) is hij nu het aanspreekpunt voor de gelovigen. Op zaterdag is hij in functie in de orthodoxe kerk in Nijmegen.

Het echtpaar is geboren op Kreta. Alexandros zijn vader is ook priester - studeerde theologie en psychotherapie in Athene. Maria wil in Utrecht haar opleiding verpleegkunde vervolgen, maar verwacht haar eerste kind in februari en zal haar tijd moeten verdelen. Momenteel volgen ze beiden nog cursussen Nederlands. In hun vrije tijd zijn ze op hun landje aan de Koningsweg, waar Alexandros droomt van een groot stuk grond waar hij beesten kan houden. De kerk die aanvankelijk opgericht werd in 1986 voor Griekse arbeiders, valt onder het Orthodoxe Aartsbisdom van België en heeft tegenwoordig niet alleen bezoekers van Griekse afkomst.

9J7A1733© Saar Rypkema

 

Een kleurrijk palet bezoekt de kerk: Syriërs, Roemenen, Tsjechen, Bulgaren maar ook Nederlanders, in totaal 500 parochianen. Binnenkort wordt een buurtbewoner gedoopt. De gelovigen wonen de dienst bij in de voormalige gymzaal van de Marnixschool. Het gebouw werd aangekocht door de gelovigen zelf. De grootste sponsor was bonthandelaar Chiothakis op het Janskerkhof. Hij liet twee kunstenaars overkomen die de fresco’s in de kerk in zes maanden aanbrachten. Ze moesten snel werken, want de weldoener was ziek, had niet lang meer te leven en wilde dat zijn afscheidsdienst in de nieuwe kerk zou plaatsvinden. Kort na de voltooiing stierf hij. Alexandros vindt het jammer dat er geen ruimte aanwezig is om na de diensten samen koffie te drinken en de kinderen catechese te onderwijzen.

 

De bewoners aan de Springweg zijn dan ook gewend de bezoekers met een stukje gewijd brood of met een kaars in de hand te zien. De kaarsvetdruppels op straat horen erbij, ook de prachtige outfits en de mooie auto’s bij doop- en huwelijksrituelen, een plezier voor het oog. Alexandros en Maria voelen zich thuis in de Binnenstad en nodigen een ieder uit om een kijkje te komen nemen, dit kan ook tijdens de diensten. In- en uitlopen mag. •


Geschreven door Anne Sterk.

Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2018.


<< terug naar overzicht