Verhuizen, hoe doe je dat?

Op zondag 16 februari om 17.00 uur gaan de deuren van de bibliotheek op de Stadhuisbrug voorgoed dicht. Daarop volgt een enorme verhuizing van o.a. 199.000 boeken. Vrijdag 13 maart staat alles weer keurig in de nieuwe kasten en is het publiek om 17 uur welkom op de Neude.

Het ingehuurde verhuisbedrijf begint op de bovenste verdieping en werkt naar beneden. De verhuizers pakken in en zetten de boeken op de Neude in de kasten. Daarna zorgt het personeel van de bibliotheek voor de finishing touch.

Het vervoer gaat over de gracht en heeft daardoor zijn beperkingen qua zwaarte van de voertuigen. De verhuizers rijden met kleinere auto’s dan ze normaal doen. In drieduizend verhuisdozen worden de boeken en drieduizend tijdschriften ingepakt. Vaak gooi je overtollige spullen weg voordat je verhuist. Maar de bibliotheek saneert de collectie gedurende het hele jaar en daarom gaat alles naar de Neude.

 

schermbieb

 

Er gaat nauwelijks meubilair mee. Zecc Architecten richtte Bibliotheek Neude in met nieuw meubilair. Wel wordt er, naast een paar andere bijzondere objecten, een vleugel ingeladen. En natuurlijk het Nijntje-beeld, beschilderd door Charlotte Dematons, illustrator van kinderboeken. Deze oma-Nijntje krijgt een nieuwe sokkel, eigenlijk een nieuwe zitomgeving, ontworpen door kunstenaar Frank Halmans.


Kinderen
Utrechtse basisschoolkinderen helpen op 16 februari tijdens de grote Utrechtse boekverhuizing met het verhuizen van kinderboeken. De boeken worden door hen op feestelijke wijze overgebracht naar Post Utrecht. Organisatoren Bibliotheek Utrecht en Culturele Zondagen willen zoveel mogelijk kinderen de kans te geven deel te nemen aan de boekverhuizing daarom rijden er vanuit diverse wijken gratis pendelbussen.

 

SchermCover_nijntje-en-nina_2-c-Mercis-BV
Dit is het eerste boekje dat door de kinderen feestelijk verhuist zal worden

 

In de ochtend wordt er verhuist en 's middags kan iedereen op de Neude en in de bibliotheek aan de Oudegracht meedoen aan activiteiten. Kinderen vanaf groep 3 die willen helpen met de boekverhuizing kunnen aangemeld worden via de website van Culturele Zondagen. Deelnemers maken kans op een ontmoeting met een auteur of illustrator. Samen met hun hele klas mogen de winnaars op een later moment bijvoorbeeld Janneke Schotveld, de schrijfster van Superjuffie, het hemd van het lijf vragen (aanmelden voor de boekverhuizing kan op culturelezondagen.nl).

Het markante gebouw op de Stadhuisbrug was sinds 1975 in gebruik als bibliotheek nadat V&D verhuisde naar Hoog Catharijne. Nu, 44 jaar later, zal de bieb het gebouw bezemschoon opleveren. Eigenaar gemeente wil het hele voormalige V&D-pand verkopen, aan wie is nog onbekend. •

 

Uit de Binnenstadskrant Utrecht  1 - 2020 (update).
Geschreven door Elaine Vis.
Fotografie door Ton Verweij.


<< terug naar overzicht