Shoppen is gezellig

Opgewonden kwebbelend en beladen met papieren boodschappentasjes verlaten Badia, Milad en Sihaml Hoog Catharijne. Voldaan gaan ze het Vredenburg op. Milad ‘Als je geld hebt dan koop je waar je zin in hebt. En als je geen geld hebt, ja, dan gaat het niet en kijk je gewoon. Ik heb vanmiddag een heleboel gekocht. Te veel om op te noemen’.


Milad laat een uiterst mooi ontworpen, heel klein geel leren tasje zien. En zomerschoentjes, flatjes met een bloemenpatroon. ‘Ik ging gewoon voor de gezelligheid. Eigenlijk had ik niets nodig’. Tassen van onder meer Zara, Bershka, Hudson’s Bay en de Primarkt bungelen aan haar arm. Zij schikt haar hoofddoek. Haar zusje en haar nichtje uit Amersfoort lachen verlegen. Op de foto willen ze niet, dat is zeker.

Utrecht is handig
Iets verder, eveneens opgetogen, lopen deze zaterdagmiddag drie jonge vrouwen. Het zijn bevriende moeders. Ze dragen dezelfde set tasjes met het logo van de winkels waar ze hun slag hebben geslagen: C&A, Van Haren, The Sting en Zara. Kleine papieren tasjes met inkopen voor zichzelf en voor de kindertjes.


SchermSoraya
(foto: Humphrey Daniels)


Vanuit verschillende windstreken zijn Chantal, Charron en Soraya naar Utrecht gekomen. Chantal: ‘Het is vanzelfsprekend om hier te shoppen, Utrecht ligt centraal. Dus het handigst om hier af te spreken. Gewoon gezellig’.

Er wordt wat gedronken en gegeten.
De verhalen komen op hetzelfde neer. Je komt hier echt voor de fun, met vrienden en met familie. Dat je iets nodig hebt is vaak een half onderbouwde aanleiding. Maar gekocht wordt er.

Utrecht hoort tot de sterkste winkelsteden in het land. De voorspelling is dat het funshoppen alleen maar toeneemt, zegt een medewerker van retailonderzoeksbureau Locatus. Vooral de monumentale binnensteden zoals Utrecht doen het goed. En dat is op zaterdagmiddag te merken. •Geschreven door Elaine Vis.

Uit de Binnenstadskrant nummer 3, 2019.


<< terug naar overzicht