Schweitzerorgel nu in Zwolle

Het ‘Albert Schweitzerorgel’ dat dit voorjaar in onderdelen illegaal uit concertzaal Leeuwenbergh is gehaald, heeft een tweede leven gekregen in Academiehuis de Grote Kerk in Zwolle.

 

Volgens Robert Helder, portefeuillehouder orgelzaken van het Academiehuis, blijft het er maximaal vijf jaar. Hij schrijft dat dit ‘in goed overleg tussen de gemeente Utrecht, de gemeente Zwolle en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is besloten.’ In de tussentijd wordt het eigen orgel van de Grote Kerk gerestaureerd. Daarna wordt gezocht naar een mogelijkheid het Schweitzerorgel ‘weer een plek te geven in Utrecht.’

 

 

Het orgel toen het nog in Leeuwenbergh stond 
Het orgel toen het nog in Leeuwenbergh stond

 

 

Helder schrijft in een persbericht dat er na demontage in Utrecht ‘commotie ontstond omdat het orgel onderdeel van een monument zou zijn en daarom vergunningplichtig’.

 

Waarom hij ‘zou zijn’ schrijft in plaats van ‘is’, maakt hij niet duidelijk. Het staat namelijk vast dat het Schweitzerorgel onderdeel is van het rijksmonument Leeuwenbergh (monumentnummer 18333).

 

De ‘commotie’ heeft er waarschijnlijk toe geleid dat er alsnog – in juli – vergunning is aangevraagd om het orgel weg te halen. De gemeente heeft de vergunning nog niet verleend, maar heeft dus wèl – als Helder gelijk heeft – in ‘goed overleg’ besloten dat het orgel voorlopig in Zwolle blijft.

 

Dat is tegen het zere been van de Utrechtse orgelliefhebber Rob van der Hilst. Hij eist dat het orgel onmiddellijk terugkomt in Leeuwenbergh. •

 

Van de redactie
Uit de Binnenstadskrant nummer 4, 2019

 


<< terug naar overzicht