Salon Saffier 20 jaar

Salon Saffier is een literair theater dat onlangs haar 20-jarig bestaan vierde. De voorstellingen worden op wisselend locaties in de Utrechtse Binnenstad gegeven. Het accent ligt op literair-historische onderwerpen.

De oprichter van dit theater is Marijke van Dorst. Ze is het theater zo’n 20 jaar geleden begonnen in Den Haag, letterlijk tussen de schuifdeuren. In het jaar 2000 verhuist Marijke naar Utrecht en sindsdien vinden de voorstellingen plaats in verschillende werfkelders aan de Nieuwegracht, in de Herenstraat, en onlangs in de Wijde Doelen.

Met als motto ‘Literair erfgoed laten leven’ wordt in voorstellingen door professionele acteurs, soms met musici of voordrachtskunstenaars, en met authentiek beeld- en geluidsmateriaal, een hommage gebracht aan Nederlandse en buitenlandse schrijvers van vroeger.

Marijke van Dorst. Gemaakt door Marieke van Ommeren


Er bestaat een goede samenwerking met het Utrechtse Literatuurhuis. Salon Saffier is ongesubsidieerd, en zal dat ook blijven. Marijke: “Ik wil heel graag zelfstandig blijven. Incidentele subsidie voor een bepaald project is natuurlijk prima. Maar ik zeg altijd, als je geen subsidie krijgt, kun je het ook niet kwijtraken.”

Naast theatervoorstellingen organiseert Salon Saffier ook literaire wandelingen rond vermaarde Utrechtse schrijvers onder leiding van deskundige gidsen en met een professionele acteur. Ook zo wordt het literaire erfgoed van Utrechtse schrijvers dan wel schrijvers die een band met de stad hebben zoals Dirkje Kuik, Martinus Nijhoff, J. Slauerhoff, en C.C.S. Crone levend gehouden.

Voor meer informatie, o.a. over het door Salon Saffier uitgegeven tijdschrift De Utrechtse Boekhouder, en de agenda zie www.salonsaffier.nl.

Geschreven door Nico van Laar


<< terug naar overzicht