Musea verbouwen

Twee musea die bijna buren zijn gaan verbouwen. Het Universiteitsmuseum in de Lange Nieuwstraat heeft na een pijnlijke eerdere mislukking een nieuw verbouwingsplan, en om de hoek gaat het Centraal Museum zijn Nijntje Museum groots uitbreiden.

 

Het nieuwe plan van het Universiteitsmuseum respecteert het bestaande beroemde gebouw naar ontwerp van Koen van Velsen dat in 1996 de Rietveldprijs kreeg. Van Velsen had het oude Plantenfysiologische Laboratorium in een museum veranderd dat volgens de jury ‘een weldadige rustpauze’ was, ‘een voorbeeldige liefdevolle overgang van oud naar nieuw’ en ‘een in alle details uitgewogen constructie’.

 

schermmusea© Job de Jong
© Job de Jong

 

Gevel en karakter van het huidige gebouw blijven bij de verbouwing intact. Een eerder verbouwingsplan uit 2017 stuitte op fel verzet omdat van het oorspronkelijke ontwerp vrijwel niets overbleef en werd uiteindelijk ingetrokken. De belangrijkste onderdelen van het nieuwe plan zijn: een ruimere entree en meer expositieruimte. De ramen aan de straatkant worden iets vergroot en de lift wordt verplaatst naar een kleine uitbouw aan de tuinkant.

 

Opfrisser
Het Centraal Museum is van plan om zijn Nijntje Museum fors uit te breiden om het groeiend aantal bezoeker(tje)s kunnen opvangen. De inrichting met alle nijntjes en andere figuurtjes die Dick Bruna tekende voor zijn kinderboekjes wordt opgefrist. Aan de achterkant komt nieuwbouw met een restaurant en een theater. Het Centraal museum kan voor de verbouwing rekenen op een gift van € 1 miljoen van de Bank Giro Loterij en voor het theater en restaurant op een even groot bedrag van Mercis bv, die is opgericht om alle zaken van Dick Bruna te behartigen. Mercis verbindt geen voorwaarden aan de gift, maar het Centraal Museum verzekert dat de nieuwbouw in helemaal in lijn zal zijn met Bruna’s gedachtengoed.

 

Het plan is dat ook achter het Nijntje Museum een hotel wordt gebouwd van 84 kamers. Het hotel staat helemaal los van het Centraal Museum. Maar de eigenaar van het hotel en het Museum zijn van plan om te gaan samenwerken - hoe is nog niet bekend, ze zijn in nog bespreking. •

 

Geschreven door Marijke Brunt
Uit de Binnenstadskrant, editie 5 - 2019


<< terug naar overzicht