Interglobe

Na vele reizen over de wereld en baantjes in boekhandels begon Hans van der Hoorn (63) de boekhandel Interglobe. Als enige reisboekhandel in de stad verkoopt hij al 33 jaar in de Vinkenburgstraat reisboeken en landkaarten. De economische crisis heeft erin gehakt maar ook de ontwikkeling van de technologie doet de boekhandelaar geen goed.

 

‘Mijn eerste baantje als 17-jarige was in een boekhandel. Daar rolde ik eigenlijk per ongeluk in’, aldus Hans. Zijn tweede baantje was in een wetenschappelijke boekhandel in Amsterdam waarmee hij zijn vele reizen bekostigde. ‘Ik ging voornamelijk naar Azië, Midden-Amerika en Australië. Ik wilde weten op wat voor planeet ik leef. Als je niet verder komt dan je eigen geboorteplaats of -land, blijft je inzicht beperkt. De norm van je geboorteplaats wordt dan al gauw de norm voor je hele wereld.’

 

Maar er moest brood op de plank komen en dus begon Hans met zijn reis- en boekhandelervaring zijn eigen boekhandel Interglobe. Sinds de koopzondag staat hij zeven dagen per week in de winkel. ‘Ik baalde wel van die koopzondag. Mijn enige vrije dag in de week moest ik opgeven. Maar in deze tijd moet iedere winkel iedere euro binnenhalen. Je wil niet dat de klant naar de buurman loopt en we zitten nou eenmaal in een economische crisis’.


Maar niet alleen de economische crisis zorgt voor zwaar weer. Tegenwoordig is bijna iedere smartphone en auto uitgerust met navigatie en wat reisboeken betreft is internet de grootste concurrent van Hans. ‘Voorheen waren wij de enige bron voor mensen die reis- of kaarteninformatie nodig hadden. Nu is dat niet meer zo.’

 

Van der Hoorn was geïnspireerd door een reisboekhandel in Londen van al honderd jaar oud.  ‘Wat in Londen kan, kan in Utrecht ook dacht ik. Ik kon toen wel minder reizen want zo’n winkel is een handenbinder’. Zijn droom is dat hij uiteindelijk op oudere leeftijd de winkel kan laten overnemen door een particulier of een bedrijf. Maar volgens hem is er voor boekhandels buitengewoon weinig belangstelling. ‘Dit moet iemand zijn met vermogen en vakkennis en dat is een moeilijk te vinden combinatie’, aldus Hans.

Geschreven door Pippi Kragtwijk

<< terug naar overzicht