De Boekspot

Saskia Noort staat naast een oude Konsalik en tussen klassiekers als ‘De kleine blonde dood’ en ‘De duivel draagt Prada’. Welkom in de Boekspot in Hoog Catharijne – een minibibliotheek waar iedereen boeken kan achterlaten en meenemen.

 

De Boekspot heeft sinds maart een plekje in het winkelcentrum naast de Seats2Meet, in de nieuwe doorgang naar de C&A. Het principe van de boekenuitleen is simpel: je neemt een boek mee dat je weg wilt doen, plakt er een Boekspot-sticker op en zet hem in de boekenkast. Vervolgens kan iedereen dat boek gratis meenemen om te lezen. Het boek hoeft daarna niet teruggebracht te worden. De lezer kan er ook voor kiezen om het te houden of op een andere manier weg te geven.

 

Volgens Helen Okkerman van Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne, is het initiatief een succes. Hoewel er geen cijfers zijn over het aantal gebruikers en aantal uitgewisselde boeken, is het voor haar duidelijk dat steeds meer mensen de boekenkast weten te vinden. Vooral de romans, thrillers en detectives zijn geliefde ruilboeken.

 

De bezoekers zijn in ieder geval enthousiast. In de boekenkast is een plank ingeruimd voor reacties, die vol hangt met briefjes. ‘Super handig’, ‘heel leuk bedacht’ en ‘wat een gaaf idee’ zijn maar enkele van de gedachten die zijn achtergelaten.

 

De Boekspot zit nu nog in een tijdelijk pand, dat zal verdwijnen als de verbouwing van Hoog Catharijne vordert. Volgens Okkerman wordt tegen die tijd bekeken waar de Boekspot dan een plek kan krijgen.

Geschreven door Kirsty Westra

<< terug naar overzicht