Art Utrecht

Er is een nieuw platform voor beeldende kunst in Utrecht: ArtUtrecht.com. Op dit platform vind je behalve kunstgaleries ook ‘art spaces’ in Utrecht en in een later stadium tevens een agenda van exposities en kunstenaarspagina’s. Er zijn op dit moment 21 kunstinstellingen die deelnemen in dit unieke samenwerkingsproject, waarvan 19 in de Binnenstad.

ArtUtrecht.com is een initiatief van de Stichting Art Utrecht die begin 2015 is opgericht met als doel de zichtbaarheid, vindbaarheid en bekendheid van Utrechtse ondernemers, instellingen en kunstenaars op het gebied van de beeldende kunsten te vergroten voor een nationaal en internationaal publiek. De stichting wil zo de ontwikkeling van en de waardering voor de beeldende kunst in Utrecht stimuleren.


Voor dit doel is een overkoepelende website gerealiseerd ArtUtrecht.com. Deze wordt in fases opgebouwd; nu zijn reeds galeries en kunstruimtes in beeld gebracht; later volgen nog kunstevenementen, een expositie-agenda, kunstenaarspagina’s en kunstenaarsinitiatieven.


Ik spreek met één van de initiatiefnemers van het platform, Cathelijne Dapiran van de gelijknamige galerie op de Springweg. “We kwamen op het idee om de promotie van de beeldende kunst in Utrecht internationaal aan te pakken. Bij Kunstliefde was al een actieve projectgroep, die o.a. de Atelierroute organiseert, waar ook plannen waren om een soortgelijk platform op te richten. Maar dan iets meer gericht op kunstenaars. Het is ook zeker de bedoeling om op hetArtUtrecht.com platform behalve galeries en art spaces, ook kunstenaarspagina’s te tonen.” 

Art Utrecht is een initiatief van Kunstliefde Ruimte voor Beeldende Kunst, Galerie SANAA, KuuB Ruimte voor Kunst en Cultuur, Dapiran Art Project Space, Galerie Rob Rademaker en EXbunker. Samenwerking is altijd een opgave. Utrecht mag, denk ik, blij zijn met dit nu al geslaagde initiatief; een handig gereedschap dat de beeldende kunsten meer toegankelijk maakt voor al haar liefhebbers.

Geschreven door Nico van Laar<< terug naar overzicht