Nieuwe zoektocht naar betere locatie Catharijnehuis

De dagopvang voor dak- en thuislozen Het Catharijnehuis staat op de verkeerde plaats. Alle sprekers op de raadsinformatie-bijeenkomst over de situatie rond het huis waren het daar donderdag 12 januari over eens. Ze hoopten allemaal dat de nieuwe zoektocht naar een betere locatie die de gemeente gaat ondernemen succesvol is. De eerste liep na bijna drie jaar op niets uit.

 

Het Catharijnehuis in de Catharijnesteeg heeft als grootste manco het ontbreken van een buitenruimte. In verband met klachten uit de buurt mogen de bezoekers (op de meeste momenten veertig tot vijftig) niet voor de deur van het huis staan, bijvoorbeeld om een sigaret te roken. Voor 130.000 euro per jaar ingehuurde beveiligers verwijzen hen onmiddellijk naar binnen. Eén van de aanwezigen verwoorde het zo: ‘Ze zijn dakloos, maar ze zijn overdag in een huis opgesloten.’

 

 

De meeste raadsinformatie-avonden vinden plaats op het stadhuis, maar deze was in het Catharijnehuis zelf. Omwonenden vertelden daar dat het bericht dat de zoektocht niets had opgeleverd een enorme kater was. Sommige aanwezigen lieten doorschemeren dat zij de klachten van buurtbewoners over de overlast wel wat overdreven vonden. Waarop één van de vaste bezoekers zei dat hij zich de zorgen van de omwonenden goed kon voorstellen. ‘Sommige instellingen sturen hun patiënten overdag de straat op. De stad loopt overdag vol met verwarde mensen’. Algemeen was de conclusie dat dagopvang voor dak- en thuislozen in Utrecht onontbeerlijk blijft.

Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2017

Geschreven door Dick Franssen
Fotografie Dick Franssen


<< terug naar overzicht