achtergrkrantuploads

2019_5

November 2019

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Turbulentie: Bij de Dom waait het als er geen wind is
Wie bij hoogbouw van de fiets waait, doet er verstandig aan even de site van het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) te raadplegen. Want als de hoogbouw niet aan de bouwvoorschriften voldoet en daardoor windhinder ontstaat, is er een goede kans dat de gedupeerde in aanmerking komt voor een schadevergoeding.

Sterke bomen: Gezonde boom kan wel tegen een stormpje
De meeste bomen in de Binnenstad overleefden al heel wat stormen. Toch valt er soms één om of komen er takken naar beneden. Dat levert gevaar op voor passanten.

Overeind blijven
Is de Binnenstad voorbereid op het opvangen van zware windstoten? Bestaat er iets als een preventieplan of een risicoanalyse? Bellend naar diverse kennisinstellingen (KNMI,TNO) en andere instanties (gemeente, Noodweercentrale, Veiligheidsregio Utrecht) komen wij tot de conclusie dat er weinig bekend is over de specifieke risico’s die een stad als Utrecht loopt als het op wind en storm aankomt – laat staan ten aanzien van specifiek kwetsbare plekken in de Binnenstad. De gemeente Utrecht laat ons weten dat er niet zoiets bestaat als een overzichtskaart met mogelijke effecten van windbelasting.

Hard trappen
Het Domplein is niet de enige plek in de Binnenstad met windhinder. Ook langs TivoliVredenburg moet je vaak harder trappen. Architect/stedebouwkundige Pim le Large, die lange tijd werkte bij de gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening: ‘Heb je aan de voet van een hoog gebouw een ‘poort’, gevels die als trechter voor de wind fungeren, dan blaast de wind daar met extra grote kracht door. Bij het Stadskantoor, naast het Centraal Station, is deze situatie ontstaan. Dat was voorspelbaar wanneer je het ontwerp zag. Een glazen windscherm van 21 meter hoog is nu enigszins een oplossing.’

Spelletjes: een fotoserie van Gerard Arninkhof

In veel cafés in de Binnenstad kun je een spelletje spelen. Lekker ouderwets ganzenborden of een kaartje leggen. Op een speciale webpagina kun je vinden welke gelegenheden zijn ingericht op zulk gezellig tijdverdrijf. Stapels spelletjes liggen in die cafés klaar voor de liefhebber. Onze fotograaf Gerard Arninkhof ging op zoek naar zulke cafés en vond een aantal opvallende varianten op dat thema. •


ConcertLab Leeuwenbergh
Cellist Gavriel Lipkind, de nieuwe huurder van Gasthuis Leeuwenbergh, is opgelucht. De vergunningen zijn binnen om verder te werken aan de interne verbouwing en aan een nieuwe entree. Juridische problemen rond de verwijdering van het Schweitzerorgel uit het gebouw hadden het werk flink opgehouden.

>> download pdf
<< terug naar overzicht