achtergrkrantuploads

2019_4

September 2019

In deze editie van de Binnenstadskrant:

 

Mijlpaal van jewelste
Het is nog even wachten, maar in september 2020 is de singel weer rond. Na de ‘heropening’ van de Weerdsingel in 2000 en het gedeelte Paardenveld/Catharijnekade/Daalsesingel in 2015 is nu de Catharijnesingel Zuid aan de beurt. Over twaalf maanden stroomt het water weer om de Binnenstad, net als voor de gedeeltelijke demping in de jaren zeventig.

 

Singelbewoners op de foto
Het lijkt haar fantastisch als de singel weer helemaal open is. ‘Het werd tijd.’ Zelf heeft Iris Tasseron, bewoonster van een pand aan de stadsbuitengracht, dat nooit gezien.

 

Wensbruggen
In de Middeleeuwen, toen de singel nog als verdedigingsgordel fungeerde, waren er slechts vier bruggen bij de poorten van de stad. Nu zijn er tenminste zestien (een beetje afhankelijk hoe je telt). Toch blijkt er behoefte aan meer bruggen te bestaan.

 

Kikkerbeet
Als het bootje aankomt bij een moeraseilandje, hangen de opvarenden overboord om de begroeiing te inspecteren. Zo nodig wordt een al te uitbundig groeiende plant weggehaald om een andere meer kans te geven. De eilandjes zijn mini-mini, ze liggen hier en daar langs de kant in de Stadsbuitengracht. Ze vallen niet op, je moet ze weten te vinden.

 

Wonen in een monumentje
Elke stad met een béétje historie heeft wel een paar monumenten. Maar Utrecht heeft niet een béétje, maar een bóel geschiedenis. En dus een bóel monumenten. Het zijn er duizenden. Zo’n 3100 om precies te zijn, rijks- en gemeentemonumenten bij elkaar opgeteld. Met die aantallen is Utrecht de tweede stad van het land, na Amsterdam. Een fotoserie van Gerard Arninkhof.


Jacobijns venijn
De Jacobijnenstraat doet haar historische naam eer aan. Deze verbinding tussen de Oudegracht en de Breedstraat heeft een venijnig karakter. De arge-/roekeloze fietser, met westenwind in de rug, zeilt vrolijk naar de kruising met het Predikherenkerkhof. En daar gaat het fout. Er is geen zicht op fietsend onheil van rechts. En ook het Predikheerverkeer vergist zich vaak in die plotse Jacobijn. Het gebied gaat binnenkort op de schop, maar aan dit fietsvenijn gaat nog niets veranderen.

>> download pdf
<< terug naar overzicht