achtergrkrantuploads

2018_5

November 2018

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Wonen in watertoren
Het was een burcht tegen de cholera. Het was een elegant waterkasteel met heuse kantelen. Maar altijd bleef het een geprangde toren. De oudste watertoren van Utrecht, op de Lauwerhof, staat wonderlijk ingepakt tussen woningen. Er is waarschijnlijk geen watertoren in Nederland die zo op de vierkante meter is gebouwd. En daarmee is het bij uitstek een Utrechtse toren.

Hoveniers met klimijzers
Volgend jaar begint de bouw van de groenste wolkenkrabber van Utrecht en verre omgeving. Hij heet Wonderwoods. Hij bestaat uit twee torens en zal verrijzen tussen bioscoop Kinepolis en het Beatrixgebouw. Op de torens moet in totaal een hectare bos gaan groeien: 360 bomen en 10.000 struiken en heesters. Het wordt een terrasvormig gebouw met kantoorruimte en 390 woningen. In de plint komen onder meer winkels, restaurants en fitnessvoorzieningen. En dan is er nog het Playlab, een museum met interactieve exposities en ‘installaties op het snijvlak van kunst en technologie’. De volgende versie van Nemo Amsterdam?

Groene aandachttrekker
Een trap die geen trap is. Het Zocherplantsoen is een kunstwerk rijker. Het is een trap die ongeschikt is om te beklimmen. Hij kreeg een plek achter het Centraal Museum. Ontwerper is de Haarlemse kunstenares Birthe Leemeijer.

Torenkaart
Het woud van torens in het Jaarbeursgebied

Wijk C in last
Bewoners die denken dat ze gewonnen hebben met hun protesten tegen de ongebreidelde uitbreiding van de horeca in de Binnenstad, sluiten hun ogen voor de werkelijkheid. In allerlei straten komt er nog voortdurend horeca bij. Een gebied dat er helemaal uitspringt is Wijk C.

'Een heterdaadje is het mooiste'
Hij vond zijn werk prachtig, maar toch denkt hij niet dat hij het zal missen. Peter de Klein (63) is na veertig dienstjaren, waarvan de laatste twintig als wijkagent van het Museumkwartier, op 1 november met pensioen gegaan.

>> download pdf
<< terug naar overzicht