achtergrkrantuploads

2018_3

Juni 2018

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Unesco Literatuurstad nummer 28
Om trots op te zijn: sinds eind november 2017 wonen wij in de Stad van de Literatuur. Wij maken deel uit van het wereldomspannende Unesco-netwerk Cities of Literature. Het afgelopen jaar stelden zich maar liefst 72 steden kandidaat voor een dergelijke titel, maar slechts acht hadden succes. Het totaal aantal literatuursteden in de wereld kwam aldus op 28.


Dichtersgilde: op de bres voor de stad
Ze zijn met zijn veertienen en samen vormen ze het officiële Utrechts Stadsdichtersgilde. De gilderegels zijn eenvoudig: leden hebben twee dichtbundels gepubliceerd en wonen niet verder dan tien kilometer van de Dom. Eén gildelid woont in de Binnenstad, het is Jan van der Haar, literair vertaler Italiaans en dichter. Hij noemt nog een regel – een die niet op schrift staat: ‘Je dient wel een basisenthousiasme te hebben, anders moet je niet meedoen.’

Bushalte Janskerkhof: maandag t/m vrijdag. 13:45 uur.
Een fotoserie van Gerard Arninkhof.

Samen lezen stimuleert
De leeskring is ongekend populair. In Utrecht zijn tientallen groepen die voor hun plezier of interesse gezamenlijk gekozen boeken lezen en bespreken.

'Op de Nieuwegracht stoort niets mijn gedachte'
De beroemdste schrijver van Utrecht is zonder twijfel Arthur Japin. Sommige van zijn boeken verschenen in meer dan twintig talen. Zijn eerste historische roman, ‘De zwarte met het witte hart’, was meteen een beststeller. Japin: ‘Ik had het manuscript naar de uitgever gestuurd en las het daarna nog eens door. ‘Wat een verschrikkelijke onzin is het eigenlijk’, dacht ik. ‘De uitgever zag het anders: ‘Het kan wel eens een succes worden’, voorspelde hij. Ik vind het een wonder dat ik zoveel mensen bereik en dat de lezers zo trouw zijn’.

>> download pdf
<< terug naar overzicht