achtergrkrantuploads

2018_1

Januari 2018

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Visies op komst
Over Utrecht in 2030, het Centraal Museum en het ontwikkelingskader van de horeca. 

Methadonkwartier
Vier jaar geleden ging Katy Dirksen, die al 25 jaar in de Wolvenbuurt woont, naar de gemeente om te zeggen dat het genoeg is geweest. ‘Ik raakte de grip kwijt. Ik wilde mij de stad niet laten afpakken’. Dirksen is niet de enige bewoner die zich zorgen maakt over de leefbaarheid van de Wolvenbuurt. 

Gemeente sloom?
‘Weet u dat ik in de lagere vrije sector in het centrum voor zeventig procent aan buitenlanders verhuur? Jonge Italianen, Spanjaarden en opvallend veel Grieken. Die hopen hier na hun studie meer geluk op de arbeidsmarkt te vinden dan thuis. Nogal wat Duitsers ook. Kijk, daar zit er al een op mij te wachten.’ Arno Hage is van Altijd Wonen in de Twijnstraat. Het bedrijf bemiddelt bij (tijdelijke) verhuur van woningen en bedrijfspanden. Expats vormen een belangrijke klantengroep.

Mooie deuren
Huizen met prachtige deurpartijen. Gerard Arninkhof kreeg van de redactie het verzoek er een aantal te fotograferen. Zijn probleem was niet om ze te vinden, maar welke hij zou kiezen. Want de Binnenstad wemelt er (gelukkig) van.

Flessenpost
Ze wilden iets praktisch en sociaals doen. Op verzoek van de gemeente onderzochten Jasper van der Vooren (33, tijdelijk klusjesman), Sandra Hagoort (24, net afgestudeerd) en Irene Fierloos (23, net afgestudeerd) hoe ze het leven van de bejaarde stadsbewoner zouden kunnen veraangenamen. Misschien zou de sociale participatie kunnen worden vergroot en eenzaamheid bestreden. De Binnenstad was de afgelopen maanden hun werkterrein.

Eau de Gracht
De ‘Buurtmaaltijd’ van Eau de Gracht is een aanrader. De veganistische hoofdmaaltijd en het lekker ouderwetse toetje van gepofte appelen strelen de smaakpapillen. Buiten glinstert de verlichting van de Oudegracht in het winterse donker.

>> download pdf
<< terug naar overzicht