achtergrkrantuploads

2017_5

November 2017

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Bier uit de gracht
‘We doen het omdat het kan: bier brouwen met water uit de gracht’, zegt Kees Volkers, historisch geograaf, freelance journalist, schrijver van reis- en wandelgidsen en bierbrouwer. Hij is er inmiddels mee bezig, samen met zijn maten Jos Eberson en Jan Ausems. Er is al een proefbrouwsel gemaakt, dat na zes weken gisten en rijpen uitstekend smaakte. De drie mannen hebben de kleine brouwerij Hommeles, met bieren met namen als Gluiperd, Bokkepruik, Hopdonder en Dorstvlegel.

Enge groene lijnen
De stad wordt in snel tempo groter, maar het gebied binnen de singels staat bij de gemeente nog steeds op nummer 1 als het gaat om uitbreiding van de horeca. In het concept ‘Ontwikkelingskader horeca 2017’ tonen kaarten van deelgebieden waar nieuwe horeca wordt toegestaan of zelfs aangemoedigd. Voor bewoners van de Binnenstad loont het de moeite de kaarten goed te bestuderen. Een pdf van het concept staat op de website van de gemeente Utrecht (zoek ‘Ontwikkelingskader horeca 2017 Utrecht’).

Oudegracht autovrij?
De Binnenstad nog autoluwer, de Oudegracht autovrij. GroenLinks, D66 en de ChristenUnie zijn het er in hun programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart helemaal over eens. De PvdA en het CDA willen autogebruik verder ontmoedigen, maar vinden dat de Binnenstad voor automobilisten wel bereikbaar moet blijven. De VVD wil dat het aantal parkeerplaatsen in de Binnenstad minimaal gelijk blijft.

Vuilnismannen

Een fotoserie van Gerard Arninkhof.

Deelfiets rukt op
De eerste commerciële deelfietsen zijn in Utrecht gesignaleerd. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam reden ze al eerder dit jaar. Deelfietsen zijn makkelijk per app op je mobieltje te lokaliseren en te huren. Mooi initiatief, denk je dan. Maar de eerste praktijkervaringen in andere steden laten ook de nadelen zien.

>> download pdf
<< terug naar overzicht