achtergrkrantuploads

2017_4

September 2017


In deze editie van de Binnenstadskrant:


Explosie van horeca
De komende tijd krijgt de Binnenstad er smak horeca bij. TivoliVredenburg maakt aan de singelkant een groot restaurant met binnen 200 stoelen en aan de waterkant een terras met 150 stoelen. Tussen dit restaurant en theatercafé Het Gegeven Paard komt een klein restaurant, ook met terras. Ook op het Vredenburgplein, waar Tivoli met een punt aan grenst, moet een terrasje komen. Zo langzamerhand is horeca de core business van het cultuurpaleis.


Jan van Nassau weggezet
Vanaf zijn hoge stenen sokkel kijkt graaf Jan van Nassau minzaam naar de toeristen op het Domplein. De meesten kijken niet terug. Ze zijn druk met het foto’s nemen van elkaar en van zichzelf. Het grote bronzen beeld, een ontwerp van de beeldhouwer Jean Stracké, staat hier sinds 1883, weloverwogen midden tussen de Domkerk, het Academiegebouw en de buitenmuur van de kloostergang. Maar het staat opeens verkeerd volgens de gemeente. Sinds kort is in het plaveisel de plattegrond afgetekend van de Sint-Salvatorkerk, die hier ooit stond en in 1587 werd gesloopt. Het standbeeld staat op die plattegrond en dat mag niet.


Vruchtensap voor ZZP-ers
‘Moeten al die mensen niet werken?’ denk je soms als je op een doordeweekse ochtend de drukte op de terrassen en in die hippe cafés ziet. Maar bij nadere beschouwing is men wel degelijk
aan het werk, maar dan in de publieke ruimte. Op internet lezen we: ‘ZZP’ers opgelet! Dit zijn de fijnste cafés om in te werken in Utrecht’. Mede aan de hand van dat lijstje verkennen we er enkele.


Cosplayen als uitlaatklep
In een werfkelder, in het hoekje bij de Smeebrug, landde begin juni Bitropolis. De winkel zal volgens eigenaresse Silva van de Vooren uitgroeien tot een ‘community’ voor mensen met dezelfde interesse. Dat zijn nerds, fans van Star Wars, Harry Potter, Nintendo en Pokémon. En cosplayers, die eigen kostuums ontwerpen, maken en dragen om vervolgens tijdelijk van identiteit te wisselen.

Leefbaar…. wat is dat eigenlijk?
Het wordt niks. De wijkraad schakelt een wetenschapper in om het begrip ‘leefbaar’ helder te maken. Ze wil eindelijk duidelijkheid. Als de gemeente het heeft over ‘een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid’, wat wordt dan precies bedoeld?

>> download pdf
<< terug naar overzicht