achtergrkrantuploads

2017_3

Juni 2017

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Glas over Domplein?
Nu het Domplein opnieuw is bestraat, komt de vraag op: hoe nu verder? Want het blijft een lege, tochtige ruimte. Jos Goos, gepensioneerd journalist van het AD/UN, is al jaren geobsedeerd door de vraag hoe je het plein beter kunt laten functioneren.

Kulturkampf
‘Nieuwe Kulturkampf in Utrecht.’ Het hoge woord is eruit. Het geruzie rond de Willibrordkerk in de Minrebroederstraat is geen kleinigheid, bevestigt Eric Wolthuis in de sociale media. De secretaris van het Sint Willibrord Apostolaat gebruikte deze woorden om duidelijk te maken dat voor de vrome katholieken hier een serieus gevecht gaande is. Kulturkampf staat voor de meedogenloze strijd die de protestantse Duitse staatsman Bismarck in de negentiende eeuw jegens de katholieken voerde.

GameMeneer
‘Nog even geduld. Don, alias GameMeneer, kan nu elk moment arriveren.’ De held van gamend jong Nederland komt op de Oudegracht zijn boek signeren en er staat een grote wand waarvoor je samen met hem op de foto kan. 

Woonblok uitgegomd
De stedenbouwkundigen die werken aan de plannen voor de westkant van het station hebben de huizen op de Croeselaan vanaf cafe-restaurant De Korenbeurs tot de Van Zijstweg wegbestemd. De bewoners- huurders van de woningbouwvereniging Portaal - zagen op artist impressions dat hun lange huizenblok verdwenen is. Dankzij de sloop had je nu vanaf de Moreelsebrug onbelemmerd zicht op een nieuw aan te leggen parkje.

Bruidsschat
Woningcorporatie Mitros zet het restant van de zogenaamde bruidsschat, die zij na de opheffing van het gemeentelijk woningbedrijf kreeg, in de aanbieding. Het ging destijds om ongeveer zeshonderd meest monumentale woningen en andere panden, maar inmiddels is een belangrijk deel verkocht. Het restant is, op wat uitzonderingen na, in beheer bij de Stichting Stadsherstel Midden-Nederland in Amersfoort.

>> download pdf
<< terug naar overzicht