achtergrkrantuploads

2017_2

Maart 2017

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Knoopkazerne circulair?
In 2050 wil Utrecht als snelst groeiende stad van Nederland volledig ‘circulair’ zijn. In een circulaire stad wordt ‘slim’ omgegaan met grondstoffen, energie, water en voedsel. Met ‘slim’ wordt het streven bedoeld om grondstoffen en materialen te hergebruiken om op die manier uitputting te voorkomen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Afval is niet langer afval maar opnieuw grondstof.

De keuze van Koos
Koos Nolst Trenité heet de altijd in smetteloos wit geklede man, die dagelijks in beide richtingen in een vrij langzaam tempo de hele Oudegracht afloopt, zijn Panasonic Lumix FZ1000-fotocamera in de hand of aan zijn schouder. Op zijn visitekaartje staat dat hij dichter en filosoof is, maar hij voelt zich in de eerste plaats filmer en fotograaf. Hij draagt sinds 1990 wit omdat het, zo zegt hij, ‘de uitdrukking is van mijn geestelijke verbinding met de mensen, en zo voelen ze me ook aan’.

Onzichtbare zonnepanelen
Zo hadden we het nog nooit bekeken, maar al die eeuwenoude kerkgebouwen in de Binnenstad zijn een schitterend voorbeeld van duurzaamheid. Zo gaat de Janskerk al duizend jaar mee zonder dat daar heel veel aan veranderd is behalve het installeren van een verwarmingssysteem. Die kerken functioneren nog steeds. En dat geldt ook voor heel wat andere panden in de Binnenstad.

Aardgas? Wat is dat ook weer?
We hebben ruim dertig jaar de tijd. Dat lijkt heel lang, maar de omslag die moet worden gemaakt is ingrijpend en ingewikkeld. In 2050 gebruikt Nederland geen aardgas meer voor koken, stoken en warm water. Stoppen is een van de maatregelen die nodig zijn tegen de opwarming van de aarde door broeikasgas. De eerste stappen in Utrecht worden gezet, maar wat het in de praktijk betekent voor bewoners en ondernemers in de Binnenstad is nog onbekend.

Bewoners: niet meer horeca
Het was zonneklaar: de grote meerderheid van de aanwezigen in de stampvolle Lutherse kerk in de Hamburgerstraat wil niet dat er nog meer horeca in de Binnenstad komt. Bij de stemming over de stelling ‘Geen uitbreiding, meer handhaving’ stak zeker driekwart van de bezoekers de hand op.

Peukenplein
Jaarlijks deponeren Nederlanders volgens deskundigen zo’n miljard peuken in de openbare ruimte. Een flink deel daarvan belandt op het binnenplein van de Universiteitsbibliotheek achter de Wittevrouwenstraat. Wie daar naar binnen gaat, wandelt eerst over een tapijt van peuken. ‘Het is ook ons een doorn in het oog’, erkent Arjan Grooters, communicatieadviseur van de UB.

>> download pdf
<< terug naar overzicht