achtergrkrantuploads

2016-4

September 2016

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Drijvende eilanden
De singel rond de Binnenstad is er een stuk vriendelijker op geworden met drijvende eilandjes met water- en moerasplanten. Het ziet er mooier uit en de eilanden zullen ook de waterkwaliteit verbeteren en in het water levende dieren een beschutte plek bieden.

Warmte oppompen
Steeds meer historische Utrechtse werfkelders worden gerenoveerd tot atelier, kantoor, winkel of zelfs woonruimte. De gevels blijven als beschermd stadsgezicht intact, maar binnenin de kelders krijgen de eigenaars alle ruimte voor hun eigen inrichting. Aan de Oudegracht ter hoogte van de Twijnstraat zijn drie middeleeuwse werfkelders via warmtepompen aangesloten op een duurzame energiebron: grondwarmte. 

Paadje maken
Al ruim een jaar lang lopen enkele bewoners van de Wolvenbuurt met enige regelmaat langs het talud van de gevangenismuur, zodat er een paadje is ontstaan. Het heeft ook al een naam: Wolfspotenpad, genoemd naar het moerasminnende plantje wolfspoot.

Een meter paradijs
Bewoners nemen het initiatief en planten een roos of een blauwe regen tegen hun gevel. Of ze zaaien stokrozen die altijd wel willen aarden. Wat ziet de Binnenstad er ‘s zomers buiten het winkelgebied weelderig uit.

Lezen in de buitenlucht
Wie leest is in een andere wereld, een wereld die spannender of romantischer is dan het eigen alledaagse leven. Of een wereld waarvan je wat kunt opsteken. Je hebt niet veel nodig. Een boek, en een plek om rustig te zitten, zonder gestoord te worden. Thuis, in een makkelijke stoel bijvoorbeeld. Maar af en toe is het mooi weer en dan lokt de buitenlucht. Ook dáár wordt gelezen, ontdekte onze fotograaf Gerard Arninkhof. 

>> download pdf
<< terug naar overzicht