achtergrkrantuploads

2014-5

November 2014

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Haverstraat in beeld
De Haverstraat, dat is toch dat charmante straatje tussen de Springweg en de Oudegracht? Klopt. Alleen was het straatje niet altijd zo charmant. Het is zelfs niet altijd een straat geweest. In de middeleeuwen nederig begonnen als Gortsyeeg, wordt de straat in 1644 verbreed ‘tot cieraet deser Stadt’. Sindsdien heet hij Haverstraat. Een fotoserie van Gerard Arninkhof.

Yuppenwijk kinderrijk
’Elk jaar staan er méér kinderen op het springkussen bij het straatfeest’, constateert buurtbewoner Robert Maas. Ook zijn kinderen – geboren en getogen in Hooch Boulandt – springen een partijtje mee. Hooch Boulandt: het strookje stad tussen Catharijnesingel en het spoor. De laatste zeven jaar is het aantal jonge kinderen met bijna vijftig procent gegroeid

Verborgen schouwburg
Neem in Hoog Catharijne, ingang Achter Clarenburg, de roltrap naast Xenos en loop voor Leonidas langs naar links, vervolgens rechts de hoek om en neem dan de trap of de lift naar verdieping K/L. Daar lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. De bruine buitenwand met zijn ronde vormen, roestvrijstalen omlijsting en het lichtgevende logo in die typische jaren-zeventigletters vormen samen met de prachtige lichtbak de entree van het best verstopte schouwburgje van Utrecht, het Mirliton Theater.

Tram door Nobelstraat?
De tijd is aangebroken om na te denken over de toekomst van de buslijn via de Binnenstad naar de Uithof, vindt verkeerswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks). Wat haar betreft is het trouwens al duidelijk: het moet een tramlijn worden. Want nu al is volgens haar te voorzien dat de tram om de Zuid naar de Uithof, die in 2018/2019 gaat rijden, na een paar jaar onvoldoende capaciteit heeft om de reizigersstroom op te vangen. De tram om de Zuid volgt het spoor vanaf het Centraal Station tot aan het nieuwe treinstation Vaartsche Rijn en de begraafplaatsen Soestbergen en Kovelswade , en buigt dan af richting De Uithof.

>> download pdf
<< terug naar overzicht