achtergrkrantuploads

2013-2

Maart 2013

In deze editie van de Binnenstadskrant:

IJskoud begin nieuwe tijd
De nieuwe tijd begint aarzelend. Op deze ijs en ijskoude tweede zondag in maart gooien de winkelketens enthousiast hun deuren open, maar veel zelfstandige winkels die de Binnenstad zo uniek maken blijven dicht. Alleen op de Steenweg en in de Mariastraat en Lange Elisabethstraat slenteren mensen, maar om nu te zeggen dat je over de hoofden kunt lopen... Weinigen dragen bovendien de stevige, trendy zakken waaraan je de echte shopper herkent.

Reiziger moet langs winkels

Corio en de NS hebben een gemeenschappelijk belang: ze willen dat reizigers flink shoppen. Daarom komen er geen trappen vanaf de Rabo-fiets- en loopbrug naar de perrons en wordt de nieuwe, enorme stationshal vol gezet met winkels.

Boven de winkels is het stil

Boven nog heel wat winkels in het centrum staan de verdiepingen leeg. Er is al jaren een beleid om de bewoning weer terug te krijgen. Dat heeft al goede resultaten opgeleverd, maar er is nog genoeg te doen voor de Stichting Wonen boven winkels, een samenwerking van Stadsherstel en de gemeente.

Diesels snel de klos

Het college van b en w blijft bij het plan ook voor personenauto’s een milieuzone in te stellen voor de Binnenstad, inclusief het Jaarbeursgebied. De zone geldt al voor vrachtauto’s. Er is wèl een wijziging ten opzichte van de eerste versie van het plan: niet de leeftijd wordt het criterium, maar de mate van luchtvervuiling. Het verbod treft daardoor vooral de diesel-personenauto’s met Euro3-motor. Dat zijn bijna alle diesels van vòòr 2005 Voor benzinemotoren is Euro0 de norm. Het betekent dat auto’s tot ongeveer twintig jaar oud de Binnenstad nog in mogen. Echte oldtimers gaan onder een uitzonderingsregeling vallen. De gemeente studeert nog op de vraag hoe ze de zone wil handhaven.

‘Brom’ verdrijft bewoners
Tussen de Plompetorengracht en het Wolvenplein ligt een besloten wijkje met koop- en huurwoningen. Het is een rustige enclave in de Binnenstad. Maar sinds de zomer van 2011 is deze rust voor sommige bewoners volledig verstoord door een aanhoudend laag zwaar geluid, ‘de brom’.

>> download pdf
<< terug naar overzicht