achtergrkrantuploads

2012-2

April 2012

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Fietsen voor je leven
Het is logisch dat Utrecht niet verkozen is tot Fietsstad van het Jaar 2011. Dat de stad zich verkiesbaar stelde, klinkt bijna als een grap. Eigen ervaringen en een korte rondgang langs andere fietsers die elke dag in de Binnenstad komen, leveren genoeg materiaal op voor een waslijst aan ergernissen. En vanaf half april komen er nog meer bij, want dan wordt het drukste punt in Utrecht, namelijk de ‘Vredenburgknoop’, afgesloten, en moeten fietsers en voetgangers alternatieve routes volgen.

Tussen hoop en vrees

De Voorstraat heeft de vorm van een boomerang. Wie in het midden, in de buitenbocht woont, kan de straat van begin tot eind overzien. Peter Zonderland is zo’n gelukkige. Vanuit de ramen van zijn huiskamer op de eerste verdieping kijkt hij rechts tot aan de Neude, en links tot in de Wittevrouwenstraat. Alleen wat zich zowat onder zijn raam afspeelt, valt buiten zijn blikveld. Daarbij hoort ook het hoekje van de Hardebollenstraat, waar veel gebeurt. Maar Zonderland, journalist, lid van de wijkraad Binnenstad, vindt het niet erg om dàt te missen. Want vrolijk word je er niet van. Het is een plek waar ’s avonds en ’s nachts dealers wachten op hun klanten, waar jochies en broeierige mannen loeren naar de prostituees, waar vrijgezellenfeesten ontaarden in geschreeuw en gejoel.

Hardebollenstraat

De Hardebollenstraat is langzaam aan het veranderen. De pandjes 1, 8 en 13 zijn geen ‘seksinrichtingen’ meer. Enkele maanden was er kunst te zien, de laatste drie jaar zitten er startende ondernemers. Overdag is de straat daardoor bevolkt door zowel de clientèle van de prostituees, als door mensen op weg naar de winkels in de Voorstraat, toevallige passanten en liefhebbers van bijzondere kleding. De gemeente kocht de drie panden in 2008 op en verbouwde de voormalige peeskamertjes tot bedrijfsruimtes. Eerst werden ze voor ‘ingroeiprijzen’ verhuurd, nu betalen de jonge ondernemers zo’n zevenhonderd euro per maand voor ongeveer dertig vierkante meter, wat marktconform zou zijn.

Domplein afgraven

Het Domplein moet de grootste archeologische site van Nederland worden. Zie af van herbouw van het schip van de kerk, en ga in plaats daarvan centimeter voor centimeter naar beneden in de historie van de stad. Niet met de schop, maar met het stoffertje, heel voorzichtig, zodat niets beschadigd wordt. Hoe langzamer hoe beter. Vier meter diep in Middeleeuws Utrecht, en daarna misschien nog verder, tot in de Romeinse tijd.

Uittocht ambtenaren

Najaar 2014 gaat het gebeuren, dan verhuizen vrijwel alle gemeenteambtenaren, plus het college van B en W , naar het Stadskantoor aan de Mineurslaan, waarvan de lifttorens al op hoogte zijn [negentig meter]. Er komen 2500 werkplekken voor drieduizend mensen.

Bijen zijn lief
Imkers zoeken logeermogelijkheden in de Binnenstad voor hun bijenkasten. Wie gastvrijheid wil bieden, kan zich aanmelden. De gastheer- of -vrouw heeft het plezier van de verbazingwekkende bijenvolken en de imker komt aan huis voor de verzorging.

>> download pdf
<< terug naar overzicht