achtergrkrantuploads

2011-4

September 2011

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Slalommen met kinderwagen
Nienke Bosma manoeuvreert voorzichtig haar kinderwagen met baby Liz de Twijnstraat in. Langs de uitgestalde rekken met bloemen en een half op het trottoir geparkeerde auto is te weinig ruimte en ze moet de rijweg op draaien. Uitkijken voor de fietsers en een grote vrachtauto. Een auto stopt uit zich zelf en laat moeder en kind voorgaan.

Volkstuin onder handbereik

Vijf mensen staan op de wachtlijst voor een volkstuintje achter Lange Nieuwstraat 10-12. Op deze verborgen plek, bereikbaar via een poortje naast uitgeverij Matrijs, wordt sinds 1987 gevolkstuinierd, een unieke activiteit in de Binnenstad. Het terrein is verdeeld in elf tuintjes. Sommige tuiniers stoppen er na een paar jaar mee, anderen doen het al heel lang, vertelt voorzitter Ruben de Heer.

Plaskruizen, elegant is anders

Plaskruizen, de losstaande urinoirs van grijs kunststof, zijn vaste verschijningen in de Binnenstad. Op donderdagochtend staan ze er en op maandagochtend komt een hijskraanauto ze weghalen. Dat gaat zo de hele zomer door, van Koninginnedag tot half september. Volgens het bedrijf dat ze verhuurt zijn ze ‘dé ideale oplossing om wachtrijen, plassporen en ongewenste geuren tegen te gaan. Ze bieden vier heren tegelijk de gelegenheid om te plassen’.

Meer boten op Nieuwegracht

Elektrische open sloepen met een vergunning voor meer dan twaalf passagiers mogen vanaf volgend jaar ook varen op de route door de Nieuwegracht, Kromme Nieuwegracht, Drift en Plompetorengracht. Dit heeft het college besloten. B. en W. wilden het besluit, voordat het bekend werd gemaakt, eerst met de bewoners van de Nieuwegracht bespreken, maar zagen er voor de vakantie geen ruimte meer voor. Waarschijnlijk zal het gesprek nu in september plaatsvinden.

BAK: nadenken over kunst
Als Binnenstadsbewoner heb je nauwelijks in de gaten dat er een kunstinstelling met een internationaal karakter huist in Lange Nieuwstraat 4, ooit gemeentelijke muziekschool. De bijna gesloten gevel van de Basis voor Actuele Kunst noodt niet uit om binnen te komen.

>> download pdf
<< terug naar overzicht