achtergrkrantuploads

2011-1

Januari 2011

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Lonken naar ‘2018’
In 2013 moet er een herdenkingsfeest losbarsten in Utrecht, drie keer drie weken lang. Dan is het driehonderd jaar geleden dat de Vrede van Utrecht een eind maakte aan de Spaanse Successieoorlog [1702-1713] waarin half Europa onderling vocht om de opvolging van de kinderloos gestorven koning van Spanje. Dit deel van onze vaderlandse geschiedenis was tot voor kort bij de meeste bewoners onbekend. Ook het standaardwerk ‘Een paradijs vol weelde - Geschiedenis van de Stad Utrecht’ wijdt niet meer dan krap een halve bladzijde aan de Vrede van Utrecht.

Trappenmagiër
Allerlei mensen verklaarden hem voor gek toen hij de opdracht aannam voor een trap in de Winkel van Sinkel. Zijn werkplaats in een kelder op de Oudegracht zou veel te klein zijn om een dergelijk enorm ding te kunnen maken. Hij loste het op door alles wat er in die werkplaats stond te verplaatsen naar zijn huis in de Herenstraat. De trap zit er nu in. Ga naar de Winkel van Sinkel, houdt binnen rechts aan en bewonder. Wat een kunstwerk, wat een vernuft. Een meesterstuk, gebaseerd op twintig jaar ervaring.

Postkantoor tijdelijk vrij

De enorme, magistrale hal van het postkantoor op de Neude komt waarschijnlijk nog voor de zomer vrij voor tijdelijk gebruik. De postfunctie verdwijnt en niet eerder dan begin 2016 start de verbouwing tot winkelcentrum annex hotel.

Twijnstraat blijft jong

Toen Utrecht rond 1122 stadsrechten kreeg en de Binnenstad ommuurd werd, lag een van de belangrijkste toegangspoorten bij de Twijnstraat. De gunstige ligging trok steeds meer kooplieden en handelaren aan. Vandaag de dag is het in de Twijnstraat nog steeds druk, vooral met fietsers, per week tienduizend.

Kerkje kijken

Naast de kerkdeur van de Grieks-orthodoxe kerk op de Springweg hangt een naambord in het Grieks en een in het Nederlands. Ook het Nederlandse bord is niet bepaald begrijpelijk: Oecumenisch Patriarchaat - Heilig bisdom van België - Exarchaat van Nederland - Heilig kerk Evaggelismos Theotokou.

>> download pdf
<< terug naar overzicht